Με την κατάθεση του καθηγητή νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Λιάκου αλλά και κατ αντιπαράσταση εξέταση του με τον καθηγητή σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας στο ΑΠΘ κ. Γιώργο Μαργαρίτη, ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου για την πολύκροτη υπόθεση του Γερμανού καθηγητή Χ. Ρίχτερ. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 12.00 με την κατάθεση του κ. Μαργαρίτη.
Νωρίτερα το πρωί, λίγο μετά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο διεκόπη για τη 1 το μεσημέρι ενώ το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων κκ Ήβης Μαυρομούστακου, Κων/νου Λάβδα, Νεκτάριου Αλεξόπουλου και Γιώργου Μαργαρίτη ο οποίος όμως παρέστη λίγη ώρα αργότερα στη δίκη.
Στην κατάθεσή του ο κ. Λιάκος υπήρξε κατηγορηματικός και υπογράμμισε πως ανεξάρτητα από το εάν ένα ιστορικό έργο θεωρείται αξιόλογο ή όχι, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο δίκης, αφού, όπως ανέφερε, αν ένα έργο δεν είναι αξιόλογο δέχεται την κριτική της επιστημονικής κοινότητας.
Ο ίδιος πάντως στην έναρξη της κατάθεσής του ξεκαθάρισε πως παρέστη στη δίκη σεβόμενος το κύρος της Ελληνικής δικαιοσύνης ενώ κατέληξε δηλώνοντας: «φοβάμαι πως με αυτή τη δίκη το κύρος αυτό διακυβεύεται». Υπενθυμίζεται πως τόσο ο κ. Λιάκος όσο και ο κ. Μαργαρίτης κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες με εξειδικευμένες γνώσεις.
Στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Λιάκου και του κ. Μαργαρίτη, ο δεύτερος διαφοροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον κ. Λιάκο και ανέφερε πως ένας ιστορικός οφείλει να προασπίζεται την ιστορική αλήθεια, έργο που προάγει , όπως τόνισε, την παιδεία και αφήνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε για «έντεχνες στρεβλώσεις και αποσιωπήσεις».
Αξίζει, να θυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου άσκησε τη δίωξη εκτιμώντας ότι οι επίμαχες αναφορές στο βιβλίο του Γερμανού καθηγητή με τον αυθεντικό τίτλο «Η κατάληψη της νήσου Κρήτης» συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και είναι η πρώτη δίκη που βασίζεται στον αντιρατσιστικό νόμο.
Κ.Κ.
GOODnet.gr