Μακρόν: Φτάσαμε μια ανάσα από το να ανοίξουμε πυρ κατά των Τούρκων στη Λιβύη

Το γεγονός ότι «στο ναυτικό επεισόδιο στη Λιβύη φτάσαμε μια ανάσα από ένα πολεμικό επεισόδιο με αληθινά πυρά μεταξύ γαλλικού και τουρκικού ναυτικού στη Μεσόγειο», μετέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στην Ανγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, στην προ ημερών διά ζώσης συνάντησή τους, ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε στην Γερμανίδα Καγκελάριο πως στο γνωστό ναυτικό επεισόδιο στα ανοικτά της Μεσογείου Γαλλία και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την ανταλλαγή αληθινών πυρών.

Παράλληλα, ο Μακρόν τόνισε στη Μέρκελ ότι θεωρεί πως θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση κατά της Τουρκίας καθώς τα «πράγματα σοβαρεύουν».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα διερευνήσει τις κατηγορίες του Παρισιού, ότι γαλλική φρεγάτα, που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Το Παρίσι κατηγορεί την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν συνέβη, όπως περιγράφεται από τη Γαλλία.

Ενώ η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί τόνισε πως στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Φρεγάτα Φ-712  Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.