Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποτύχει εντελώς να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς η διετής περίοδος κατά την οποία οι αιτούντες άσυλο είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης φτάνει στο τέλος της, στις 26 Σεπτεμβρίου 2017.
Ενδεικτικό είναι, πως μόνο μια χώρα της ΕΕ, η Μάλτα, έχει εκπληρώσει την ποσόστωσή της.
Την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των επιστροφών σε Ελλάδα και Ιταλία, όσων προσφύγων είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου και απορρίφθηκε, βάσει της απόφασης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες που δεν εξασφάλισαν άδεια παραμονής στη χώρα της αρεσκείας τους, επιστρέφουν στη χώρα εισόδου στην ΕΕ.
Μεταξύ των χειρότερων παραβατών είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, χώρες που έχουν αρνηθεί να δεχθούν έστω και έναν αιτούντα άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Σλοβακία, η οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησε το σχέδιο μετεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει δεχθεί μόνο 16 από τους 902 αιτούντες άσυλο που της ανατέθηκαν και η Τσεχία μόνο 12 από τους 2.691.
Η Ισπανία έχει εκπληρώσει μόνο το 13,7% της ποσόστωσής της, ενώ το Βέλγιο το 25,6%. Η Ολλανδία έχει εκπληρώσει το 39,6% του στόχου που δεσμεύτηκε και η Πορτογαλία το 49,1%.
Από την άλλη, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, που προσχώρησαν στο σχέδιο εθελοντικά, έχουν και οι δύο εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους να μετεγκαταστήσουν 1.500 και 10 άτομα αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι η Φινλανδία έχει καλωσορίσει 1.951 αιτούντες άσυλο (94% της νομικής της δέσμευσης). Η Ιρλανδία έχει δεχτεί 459 αιτούντες άσυλο δηλαδή 76,5% της νομικής της δέσμευσης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ικανοποίηση των ποσοστώσεων τους υπό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως και να δεχθούν άτομα με ανάγκες προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα με άλλους τρόπους, μεταξύ των οποίων οι θεωρήσεις εργασίας και οι ταχείες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.