Σε νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου, το πιο σημαντικό εύρημα είναι μία γενικότερη απαισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για διάφορες… παραμέτρους της καθημερινότητας και της οικονομικής του κατάστασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας εννέα στους δέκα από αυτούς που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι το 2016 θα εφαρμοστούν χειρότερα μέτρα από όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Ενώ την ίδια στιγμή, το 84,5% δηλώνουν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τώρα, με το ποσοστό να είναι στο 67% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τους ερωτηθέντες, το 66,5% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα γίνει χειρότερη μέσα στην επόμενη χρονιά, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, αν και ελαφρά μικρότερο από το 70,5% της έρευνας που έγινε το Νοέμβριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απαντήσεις σχετικά με το αν τα πράγματα πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνσης, όπου 77,5% των ερωτηθέντων είχαν αυτή την άποψη. Αζίζει σ’ αυτή την ερώτηση να επισημανθεί ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 57% απάντησαν θετικά σ’ αυτή την ερώτηση, ότι δηλαδή τα πράγματα θα είναι χειρότερα τη νέα χρονιά.
Στην ερώτηση κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων που καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, οι απαντήσεις μοιράζονται, με 39% να θεωρεί ότι κινδυνεύει η κυβέρνηση ενώ ένα 48,5% να θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα (με τους ερωτηθέντες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν ότι δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση σε ποσοστό 56%).
Αν πάντως χαθεί η πλειοψηφία, το 51,5% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν ο σχηματισμός οικουμενικής ή ευρύτερης συνεργασίας κυβέρνηση. Οι απαντήσεις υπέρ της οικουμενικής είναι σαφώς περισσότερες ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ (67,5%) από αυτούς που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (41%).
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη ΝΔ το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Πάντως μεταξύ των υποστηρικτών της ΝΔ το ποσοστό για να συνεχίσει η ΝΔ όπως είναι φθάνει στο 57%, ενώ μόλις το 29,5% αναζητά μια λύση σε μιας νέας μορφής κόμμα στο μέλλον.
Σε ότι αφορά τον χώρο που θα πρέπει να κινηθεί, το 41% του συνόλου των ερωτηθέντων και το 41,5% της ΝΔ θέλουν να μετακινηθεί προς το κέντρο, με την παραμονή στην θέση που βρίσκεται σήμερα να έχει την υποστήριξη του 27% επί του συνόλου και 38,5% στους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Στο τεράστιο θέμα της λαθρομετανάστευσης, η πλειοψηφία θεωρεί λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης σε ποσοστό του 62,5%. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μοιρασμένοι στα δύο, με ένα 44% να την θεωρεί σωστή, και ένα 42,5% να την θεωρεί λάθος.
Σε ότι αφορά το σύμφωνο συμβίωση, το 55,5% του συνόλου απάντησαν ότι συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά υπάρχει και ένα 31,5% που δηλώνει αντίθετο.
Σε ότι αφορά τον κομματικό προσανατολισμό όσων υποστήριξαν την συγκεκριμένη διάταξη, οι πιο θετικοί είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού (80%), του ΚΚΕ (77%), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (75%) ακολουθούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ (66%), της ΝΔ (43,5%), του Ένωσης Κεντρώων (34%) με τελευταίους της Χρυσής Αυγής στο 28,5%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι νεώτεροι και με υψηλή μόρφωση είναι οι θετικότεροι στην θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.