Με πλήρη οπλισμό και αναβαθμισμένα συστήματα αεράμυνας πρόκειται να φτάσει στην Ελλάδα πριν το τέλος του μήνα ο «Νέαρχος», η δεύτερη από τις τέσσερις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό από τη Γαλλία.
Το πολεμικό βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την επίσημη παράδοσή του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο τελικός κύκλος δοκιμών στη θάλασσα.
Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης φρεγάτας είναι ότι θα παραδοθεί εξαρχής στην αναβαθμισμένη έκδοση Standard 2, έχοντας ενεργοποιημένα όλα τα συστήματα που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη διαμόρφωση.
Αυτό σημαίνει ότι, όταν ολοκληρωθεί η φόρτωση των όπλων της, θα διαθέτει 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, καθώς και το σύστημα RAM, το οποίο προσφέρει πρόσθετη προστασία απέναντι σε εχθρικά βλήματα και άλλες απειλές που πλησιάζουν το πλοίο.
Ο «Νέαρχος» πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες μία ακόμη σύντομη έξοδο από τα γαλλικά ναυπηγεία, προκειμένου να ελεγχθούν για τελευταία φορά επιμέρους λειτουργίες και συστήματα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να εντοπιστούν προβλήματα, επιβεβαιώνοντας τα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων, εκτενέστερων θαλάσσιων δοκιμών.
Τι σημαίνει ότι η νέα φρεγάτα θα διαθέτει 32 πυραύλους Aster 30
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του «Νέαρχου» είναι η δυνατότητα να μεταφέρει 32 πυραύλους Aster 30, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών και πυραύλων. Πρόκειται για το βασικό αντιαεροπορικό όπλο της φρεγάτας, που της επιτρέπει να προστατεύει τόσο τον εαυτό της όσο και άλλα πολεμικά πλοία τα οποία επιχειρούν στην ίδια περιοχή.
Οι πύραυλοι τοποθετούνται σε ειδικούς κατακόρυφους εκτοξευτές, οι οποίοι βρίσκονται στο κατάστρωμα της φρεγάτας. Στην περίπτωση του «Νέαρχου», και οι 32 διαθέσιμες θέσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με την αρχική διαμόρφωση με την οποία είχε παραληφθεί η πρώτη ελληνική Belh@rra, ο «Κίμων».
Ο αριθμός των πυραύλων έχει ιδιαίτερη σημασία σε περίπτωση επίθεσης από πολλαπλές κατευθύνσεις, καθώς επιτρέπει στο πλήρωμα να αντιμετωπίσει περισσότερες διαδοχικές απειλές χωρίς να εξαντληθεί γρήγορα το διαθέσιμο απόθεμα αντιαεροπορικών όπλων.
Παράλληλα, η φρεγάτα θα διαθέτει πλήρως ενεργοποιημένο το σύστημα RAM, το οποίο προορίζεται για την αναχαίτιση απειλών σε μικρότερες αποστάσεις. Εάν, για παράδειγμα, ένας εχθρικός πύραυλος καταφέρει να πλησιάσει επικίνδυνα το πλοίο, το RAM αποτελεί ένα πρόσθετο μέσο άμυνας για την αντιμετώπισή του.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με το κεντρικό σύστημα μάχης SETIS, το οποίο συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τα ραντάρ και τους υπόλοιπους αισθητήρες της φρεγάτας, βοηθώντας το πλήρωμα να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει εγκαίρως πιθανές απειλές.
Η τελετή παράδοσης και παραλαβής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν, ακολουθώντας τη διαδικασία που είχε προηγηθεί για την πρώτη ελληνική FDI, τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ».
Εκεί θα πραγματοποιηθεί και μία από τις πλέον συμβολικές στιγμές του προγράμματος: η έπαρση της ελληνικής σημαίας στη «ΝΕΑΡΧΟΣ», που θα σηματοδοτήσει την επίσημη ένταξη της δεύτερης φρεγάτας νέας γενιάς στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.













