Μέχρι και στην ν.Αλβανία επιχειρούν τα Ελληνικά Πυροσβεστικά αεροσκάφη “PZL” & είναι τα μόνα απο την Ε.Ε!

Οι «Αντιπαραγωγικοί και οι Ατσαλάκωτοι» του Στρατεύματος, επιχειρούν όχι μόνο στην Ελληνική Επικράτεια…Αλλά πέρασαν και τα Σύνορα ,βοηθώντας τους Αλβανούς που μας «βρίζουν σε κάθε  ευκαιρία «,να σβήσουν την Πυρκαγιά που ξέσπασε στην νότια Αλβανία !

Με δύο (2) αεροσκάφη τύπου “PZL” συνδράμει η χώρα μας την Αλβανία για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν την 1 Αυγούστου στο εθνικό πάρκο Llagora στην περιοχή Ducat που βρίσκεται στην νότια Αλβανία.

Η Αλβανία δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης, ταυτόχρονα ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές. Συνεπώς, η πυρόσβεση με πρωτόγονα μέσα και μόνο με ανθρώπινες δυνάμεις καταστούν αδύνατο το πυροσβεστικό τους έργο.

Στις καταστάσεις αυτές, η αλβανική πλευρά αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας προς το παρόν, την ετοιμότητα να συμβάλλει μόνο η Ελλάδα. 

Σημειώνεται ότι η συνδρομή πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά από τον Αλβανό ομόλογό του με παράλληλη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο “Llagora” και αρκετές ακόμη πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορες περιοχές στην νότια Αλβανία.