Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026 η πολυεθνική διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «MEDUSA 15/2026», με επίκεντρο την Κρήτη και το Μυρτώο Πέλαγος.
Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ παρατηρητές απέστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σερβία, η Μοζαμβίκη και το Βασίλειο του Μπαχρέιν.

Από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου
Η MEDUSA 15/2026 ξεκίνησε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.
Η συγκεκριμένη σειρά ασκήσεων πραγματοποιείται από το 2015 και έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση σε διακλαδικό επίπεδο, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού από διαφορετικούς Κλάδους.
Στο ίδιο πεδίο συνεξετάστηκε και η διμερής άσκηση «AEGEUS MENA» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στο Μάλεμε
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μάλεμε Χανίων η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα.
Στις δραστηριότητες συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Μεταξύ των αντικειμένων που εκτελέστηκαν ήταν:
- Άλμα επίδειξης ελεύθερης πτώσης με τις σημαίες των συμμετεχουσών χωρών.
- Διείσδυση από αέρος με άλμα ελεύθερης πτώσης.
- Τερματική καθοδήγηση αεροσκάφους από JTAC.
- Ναυτικές και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.
- Καταρρίχηση από ελικόπτερα με τη μέθοδο «Fast Rope».
- Συνδυασμένη αποβατική και αεραποβατική ενέργεια.
- Υποστήριξη από μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.
- Χρήση UAV-FPV Drones για την αντιμετώπιση πολλαπλών ταυτόχρονων απειλών.
- Χρήση του συστήματος Counter-UAS «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ».

UAV-FPV και «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στο επιχειρησιακό σενάριο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αξιοποίηση UAV-FPV Drones, τα οποία εντάχθηκαν στα επιχειρησιακά αντικείμενα για την αντιμετώπιση πολλαπλών και ταυτόχρονων απειλών.
Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε και το σύστημα Counter-UAS «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η παρουσία των συγκεκριμένων μέσων εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο σενάριο διακλαδικών επιχειρήσεων, όπου συνδυάστηκαν αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Συνδυασμένη αποβατική και αεραποβατική ενέργεια
Κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκε επίσης συνδυασμένη αποβατική και αεραποβατική ενέργεια.
Στο σενάριο συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, ενώ παράλληλα εκτελέστηκαν ναυτικές και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.
Η άσκηση περιλάμβανε ακόμη επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, άλματα ελεύθερης πτώσης και καταρριχήσεις από ελικόπτερα.
Οι Αρχηγοί πάνω στη Φρεγάτα ΨΑΡΑ

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησε από τη Φρεγάτα ΨΑΡΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αντιστράτηγο Ahmed Fathy Ibrahim Khalifa.
Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου και ο Υποδιοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου Υποναύαρχος Mackara Ouk.
Στη Φρεγάτα ΨΑΡΑ βρέθηκαν ακόμη ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Παρέστη επίσης ο Υποδιοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Υποναύαρχος Γεώργιος Σταυρουλάκης ΠΝ.
Τις δραστηριότητες παρακολούθησαν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας.
Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών συμμετείχαν επίσης ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Mourad Moyrad και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Νικόλαος Κασσιανίδης.
Η παρουσία στρατιωτικών και διπλωματικών αντιπροσωπειών από πολλές χώρες ανέδειξε τον πολυεθνικό χαρακτήρα της MEDUSA 15/2026 και το εύρος της συνεργασίας στο πλαίσιο της άσκησης.













