H επιμονή της Τουρκίας στην αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ να μην το πράξουν, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το τουρκικό ναυτικό.
Η συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την απόκτηση του τελευταίου συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με την εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα μαχητών F-35 stealth, ισχυρίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι.
Η Τουρκία ήταν σημαντικός βιομηχανικός συμμετέχων στην παραγωγή των F-35. Οι τουρκικές βιομηχανίες κατασκευάζουν μια σειρά εξαρτημάτων για το μονοκινητήριο αεροπλάνο.
Οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας σχεδίαζαν να αποκτήσουν 100 F-35 και, μέχρι τα μέσα του 2022, είχαν ήδη αποστείλει πιλότους και τεχνικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου του 2019 ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο μαχητικό πρόγραμμα.
Το σύστημα S-400, θεωρητικά, θα μπορούσε να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με την υπογραφή ραντάρ του F-35.
Εάν η Ρωσία αποκτήσει τα δεδομένα, θα μπορούσε να τροποποιήσει τη δική της άμυνα για να αντισταθμίσει καλύτερα τις ιδιότητες της F-35.
Η Άγκυρα ήλπιζε να αγοράσει F-35Bs για το Anadolu, ένα πλοίο βασισμένο στην ισπανική ναυαρχίδα Juan Carlos I. Η ισπανική εταιρεία Navantia βοήθησε την Τουρκική Sedef Shipyard στην κατασκευή του Anadolu. Το σκάφος είναι προγραμματισμένο για να αποπλεύσει το 2021.
Το F-35B είναι δημοφιλές για τα αεροπλανοφόρα ως μικρότερα υποκατάστατα των μεγάλων αμερικανικών αεροσκαφών.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν αρχίσει να τροποποιούν τα υπάρχων πλοία για να φιλοξενήσουν τα F-35B.
Αλλά χωρίς την πρόσβαση στο F-35B, το τουρκικό ναυτικό μάλλον δεν θα μπορέσει να συμπεριλάβει αεροπλάνα στο Anadolu.
Η διπλωματική αστοχία από τη συμφωνία για τους S-400, προκαλεί μεγάλο πλήγμα στον τουρκικό στρατό, αφού θα στερηθεί τα F-35As για την αεροπορία και τα F-35Bs για το Anadolu.Η τουρκική βιομηχανία προσπαθεί με διάφορες κινήσεις να καλύψει το κενό.
Οι τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες αποκάλυψαν μια μακέτα ενός νέου μαχητικού stealth στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Air Show στις 17 Ιουνίου 2019.
Το mockup του μαχητικού TF-X παρουσιάζει ομοιότητες με το F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Αλλά ενώ το F-22 είναι ένα πραγματικό, πολεμικό αεροπλάνο πρώτης γραμμής με πραγματικές ώρες πτήσης, το TF-X είναι μάλλον απίθανο να κατασκευαστεί. Η ανάπτυξη ενός μαχητικού είναι σχετικά δαπανηρή.
Μόνο τρεις χώρες, θεωρητικά, μπορούν να το κάνουν χωρίς να βρεθούν σε κρίση: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία. Και μόνο δύο από αυτούς – η Αμερική και η Κίνα – το έχουν κάνει πραγματικά.
Το πρόγραμμα Su-57 της Ρωσίας έχει προσπαθεί για να φτάσει σε αξιόλογους αριθμούς λειτουργικών αεροπλάνων.
Η Τουρκία, με την 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι απίθανο να ενταχθεί σε αυτή την αποκλειστική λέσχη.
Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, η Ρωσία πρότεινε να τους προμηθεύσει με Su-35. Το Su-35, αποτελεί μια παραλλαγή του Su-27, είναι εξελιγμένο αλλά φυσικά δεν διαθέτει χαρακτηριστικά stealth..
Η Κίνα κινήθηκε επίσης για να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τουρκία μετά την αγορά των S-400, άλλωστε μια κινέζικη εταιρεία παράγει τα αεροσκάφη FC-31, με δυνατότητες stealth, ώστε να μπορέσει και να τα εξάγει.
Και πάλι, κανένα κινέζικο μαχητικό δεν είναι σε θέση να απογειωθεί από ένα πλοίο επιθέσεων. Υπάρχουν φήμες ότι η βιομηχανία της Κίνας αναπτύσσει ένα μαχητικό κάθετης προσγείωσης παρόμοιο με τον F-35B και το Harrier, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει αρχίσει να κατασκευάζει ένα πλοίο επιθέσεων παρόμοιο με το Anadolu της Τουρκίας. Μόλις το κινεζικό ναυτικό αποκτήσει τα απαραίτητα επιθετικά πλοία , η πίεση θα αυξηθεί για τις κινεζικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν ένα jet jump.
Ένα αεροπλανοφόρο ή ελικοπτεροφόρο είναι χρήσιμο και χωρίς αεροσκάφη. Το Anadolu θα μπορούσε να ξεκινήσει τη μεταφορά ελικοπτέρων καθώς και οχήματα εδάφους.
Όμως, καθώς η Τουρκία ελπίζει να αναπτύξει το σκάφος ως αεροπλανοφόρο, αφού οι φιλοδοξίες της χώρας επικεντρώνονται σε πολλαπλούς σκοπούς και κυρίως να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο
Η Τουρκία θέλει ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και τα αμερικανικά μαχητικά, όμως δεν μπορεί να έχει και τα δύο.