Μεταφυσική ή γονιδιακή η «Κατάρα» των Kennedy; …«Μην πείτε: «Είναι όλα στο μυαλό σας»».

Από τον Χρίστο Χ. Λιάπη MD, MSc, PhD*

Περιστατικά κατάχρησης ουσιών, όπως αυτό της άτυχης Saoirse Kennedy Hill, εγγονής του Robert Kennedy, αναφέρονται και σε άλλους εκ της δυναστείας των Kennedy, όπως στον αδελφό των δύο δολοφονηθέντων πολιτικών, Γερουσιαστή Edward (Ted) Kennedy καθώς και στον γιο του, τον επίσης Γερουσιαστή Patrick Joseph Kennedy.

Τον τελευταίο είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά, στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής εκπαίδευσής μου στη Βοστώνη, καθώς ασχολείται ενεργά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων και την προώθηση μέτρων απεξάρτησης και καταπολέμησης του στίγματος.

Έχοντας συλληφθεί για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος στον λόφο του Καπιτωλίου, υπό την επήρεια ουσιών, παραδέχθηκε γενναία και δημόσια πως πάσχει από Διπολική Διαταραχή, αποφάσισε να μην ξανακατέβει υποψήφιος για τη Γερουσία και ξεκίνησε με επιτυχία τόσο έναν προσωπικό αγώνα απεξάρτησης, όσο και μια ευρύτερη προσπάθεια για την καταπολέμηση του στίγματος των διπολικών και των ουσιοεξαρτώμενων ασθενών, μέσα από την ίδρυση της “Next Page”, (της «Επόμενης Σελίδας»), μιας μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στην οποία δραστηριοποιείται ζώντας πλέον ως απλός ιδιώτης στο Rhode Island, μαζί με τη σύζυγό του, τη φιλόλογο Amy Savell.

Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε πως η αδελφή του Προέδρου Kennedy, η Rosemary, είχε υποβληθεί σε λοβοτομή, για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων «Διεγερμένης Κατάθλιψης», πιθανώς, εντός του πλαισίου βαριάς Διπολικής Διαταραχής, σε έδαφος Νοητικής Υστέρησης.

Βλέπουμε λοιπόν πως, όπως υποστηρίζει και ο Καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο του Tufts, NassirGhaemi, δεν υπάρχει κάποια μεταφυσική «κατάρα των Kennedy» αλλά «γονίδια των Kennedy» τα οποία, τόσο σε αυτήν όσο και σε πολλές άλλες οικογένειες είναι υπεύθυνα για την Υπερθυμία, τη Διπολική Διαταραχή και την Κατάθλιψη, αποτελώντας ταυτόχρονα «κατάρα» και «ευλογία».

Για αυτό η άτυχη, αλλά και τόσο χαρισματική και πολυπράγμων Saoirse, σε ένα συγκλονιστικό άρθρο για την εφημερίδα του Πανεπιστημίου της, απεκάλυψε τη νοσηλεία της για κατάθλιψη, άφησε να εννοηθεί ότι είχε δεχθεί και σεξουαλική παρενόχληση και ανέφερε ότι ένιωθε έναν «βαρύ ογκόλιθο στο στήθος της».

Ίσως, λοιπόν, υπό αυτό το πρίσμα, κατανοήσουμε την ερμηνεία πολλών ξεχωριστών αλλά και τραγικών συμπεριφορών, ορισμένων γνωστών ή λιγότερο γνωστών συνανθρώπων μας, ενστερνιζόμενοι την ανάγκη καταπολέμησης του στίγματος όσων πάσχουν από τις υπερβολικές εκδοχές τόσο της λύπης, όσο και της χαράς.

Αυτούς και την ανάγκη τους για ψυχιατρική θεραπεία οφείλουμε να σεβαστούμε, προτρέποντάς τους να μη διστάσουν, να επισκεφθούν εγκαίρως κάποιον λειτουργό ψυχικής υγείας, ακούγοντας την ύστατη συμβουλή της πρόωρα χαμένης Saoirse Kennedy Hill, προς τους υποφέροντες από άγχος και κατάθλιψη συνασθενείς της:

«Μην πείτε: «Είναι όλα στο μυαλό σας»»

* Ο Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD είναι
Ψυχίατρος – Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών
chliapis@yahoo.gr
@Chris_Liapis


Διάφορα Άρθρα