Μήνυμα από το Ισραήλ στην Αγκυρα: Με ασκήσεις νότια της Κρήτης αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» το Ισραήλ με την άδεια της Ελλάδας δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στέλνοντας έτσι σαφέστατο μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η Ελλάδα είναι παραβάτης του διεθνούς δικαίου.

Η κίνηση από το Ισραήλ έρχεται ενώ η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου.

Από την πλευρά της η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα και με την πάγια τακτική που ακολουθεί για την αμφισβήτηση της ελληνικής NAVTEX.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η Αθήνα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».