Μητσοτάκης Διάλογος και όχι τσαμπουκάδες με Τουρκία

Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός προτίθεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Ηνωμένα Έθνη, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Χαρακτήρισε ευρωπαϊκό το ζήτημα του προσφυγικού και τόνισε πως «η συζήτηση με τον Ερντογάν πρέπει να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες, είναι καλό να συζητάμε με την Τουρκία».

Υπογράμμισε την ελληνική θέση για αύξηση των επιστροφών προς την Τουρκία και προανήγγειλε ότι θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί και δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει «χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σημειώνοντας ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ, ώστε να γίνει επιμερισμός τους στα κράτη – μέλη.

Επέμεινε στο ζήτημα της αλληλεγγύης από την ΕΕ τονίζοντας ότι η ίδια η συνθήκη λειτουργίας προβλέπει την αρχή της αλληλεγγύης για ζητήματα όπως το προσφυγικό.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει χαλάρωση στην Τουρκική εποπτεία και ότι η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία καθώς το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί τελειώνει εντός του 2019.

«Το έθεσα στην Μέρκελ το θέμα. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες, το πρόβλημα είναι σύνθετο. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες».

 


Διάφορα Άρθρα