O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι η χώρα θα αγοράσει τα καλύτερα Πολεμικά ,Σκάφη αυτά ακριβώς που θα υποδείξει το Πολεμικό Ναυτικό με βάση τον σχεδιασμό του.
Μάλιστα ο Υπουργός επεσήμανε με νόημα ότι η επιλογή θα γίνει με βάση την καταλληλότητα των φρεγατών χωρίς καμία άλλη δέσμευση.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως το γεγονός ότι έχουν αποκλειστεί κάποιοι δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει καταλήξει στον προμηθευτή.
Για μια ακόμη φορά επανέλαβε μάλιστα ότι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ενεργός εμπλοκή και των ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες και οι έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τα ελληνικά ναυπηγεία εφόσον η Ελλάδα επιλέξει τη δική τους προσφορά.
Επίκαιρη ερώτηση για τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση για αγορά νέων φρεγατών, κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ρωτάει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο εάν η κυβέρνηση έχει αλλάξει την αμυντική μας στρατηγική σε ότι αφορά την ικανότητα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα που μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
Δημοσιεύματα και αναφορές στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τις τελευταίες βδομάδες, αναφέρονται στον τύπο της φρεγάτας που πρόκειται να επιλεγεί για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας, στην ενδιάμεση λύση μέχρι να παραληφθούν οι καινούργιες φρεγάτες, καθώς και στην αναβάθμιση των, εν ενεργεία, ΜΕΚΟ. Παράλληλα, πολλά λέγονται και για τη συμμετοχή (ή μη) της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο εγχείρημα.
Οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι συγκεκριμένες και συνδέονται άμεσα με την ικανότητα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Ιόνιο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου σημειώθηκαν πρωτοφανείς παραβιάσεις από την Τουρκία το 2020.
Λόγω κόστους και ρυθμού κατασκευής πολεμικών πλοίων, η όποια επιλογή φρεγατών θα καθορίσει τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και συνακόλουθα της εξωτερικής πολιτικής μας, για δεκαετίες, σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και γεμάτο κινδύνους γεωπολιτικό περιβάλλον, που απαιτεί εθνικό στρατηγικό σχέδιο, σαφείς και λελογισμένες επιλογές με βάση σοβαρή αξιολόγηση τόσο των αναγκών όσο και του κόστους και κυρίως υπευθυνότητα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποια κριτήρια έχει θέσει η Κυβέρνηση για την αγορά νέων φρεγατών; Άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ την εθνική στρατηγική, σε ότι αφορά την ικανότητα υπεράσπισης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο; Οι τεχνικές επιχειρησιακές εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του πρόσφατου παρελθόντος έχουν ληφθεί υπόψη ή έχουν μεταβληθεί; Άλλαξαν τα γεωπολιτικά δεδομένα και οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να δικαιολογείται επιλογή άλλου τύπου πλοίων, χαμηλότερων δυνατοτήτων;
- Θα μας κοινοποιηθούν έγκαιρα τα σχετικά κριτήρια, ώστε να μορφώσουμε τεκμηριωμένη άποψη, όπως επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι θεσμοθετημένες κοινοβουλευτικές πρακτικές ή θα ακολουθηθεί το «Απόρρητο και κατεπείγον» των τελευταίων αμυντικών προμηθειών;
- Σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης στο πεδίο των εξοπλισμών και των συμβάσεων του ΥΠΕΘΑ όπου η εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι χαρακτηριστικά απούσα, αυτήν τη φορά τουλάχιστον προβλέπεται η σημαντική συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων μετά από ενέργειες που θα τα καταστήσουν βιώσιμα;
Ο ερωτών βουλευτής,
Τσίπρας Γιώργο