Ο Ανθυποσμηναγός(Ι) Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος επέλεξε να καρφωθεί στο έδαφος …Σώζοντας ένα ολόκληρο χωριό

Ανθυποσμηναγός (Ι)Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος: Στις 11 Αυγούστου 1975 σε ηλικία μόλις 24 ετών επέλεξε να θυσιάσει τη ζωή του για να σώσει τους κατοίκους του χωριού Μουχτάρω, του σημερινού Ευαγγελισμού Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ο Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος, με καταγωγή από την Άμφισσα Φωκίδος, υπηρετούσε στην 340 Μοίρα Διώξεως Βομβαρδιστικών  την 11η Αυγούστου 1975 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με F-84F το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη.

Ο Ήρωας Ανθυποσμηναγός είχε την επιλογή να εγκαταλείψει το αεροσκάφος όμως για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές από την πτώση του Α/Φ με αυταπάρνηση  έμεινε στο κοκπιτ και προτίμησε να θυσιάσει τη ζωή του για να σώσει τους κατοίκους του χωριού.

Μέχρι τη στιγμή της συντριβής 3 μίλια νοτιοδυτικά του αεροδρομίου ο Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος είχε τα χέρια του στο πηδάλιο με δεξιά κλίση….Σώζοντας ένα ολόκληρο χωριό

Το 2014 με μια σεμνή και ουσιαστική τελετή η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας και η Διοίκηση της 133 Σμηναρχίας Μάχης  έκαναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας  που τοποθετήθηκε στο Μνημείο Πεσόντων του Ευαγγελισμού, εις μνήμην του.