Ο Έβρος θα είναι απόρθητος με τα δέκα θωρακισμένα οχήματα «Δαυίδ»

Οι Έλληνες συνοριοφύλακες θα έχουν στη διάθεσή τους τα δέκα θωρακισμένα οχήματα για να μπορούν να κινηθούν σε κάθε δύσκολο σημείο κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Τα θωρακισμένα οχήματα μπορούν να αντέξουν σε επίθεση με κάθε είδους ατομικό πολεμικό όπλο αλλά και χειροβομβίδες.

Το κάθε ένα από αυτά, ζυγίζει 4 τόνους και μπορεί να κινηθεί σε κάθε βαλτώδες έδαφος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσπάθεια της αστυνομίας να ελέγξει κάθε δύσκολη κατάσταση, ειδικά στον Έβρο και τη συγκεκριμένη περίοδο που οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες. Οι περιπολίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε 24ωρη βάση, ενώ επιχειρησιακά, προβλέπεται οι μετακίνηση των «Δαυίδ» σε όποιο σημείο των συνόρων υπάρχει ανάγκη.

Τα «Δαυίδ» είναι κατασκευασμένα από την ισραηλινή εταιρεία Shladot και βασίζονται στη σασί του Toyota Hilux.

Ο σχεδιασμός τους είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της Ελληνικής αστυνομίας, ως ένα 5-πορτο SUV, σε αντίθεση με την 3-πορτη έκδοση που χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF).
Τα θωρακισμένα είναι εξοπλισμένα με ισχυρό κινητήρα 205 ίππων, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και μοναδικό σύστημα ανάρτησης, το οποίο τους επιτρέπει να κινούνται μέσα σε βουνά, δασικές περιοχές και μικρά χωριά.

Τα «Δαυίδ»  χρησιμοποιούνται κυρίως για περιπολίες κατά μήκος του ποταμού Έβρου και στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Αντέχουν σε κάθε είδους πολεμικό τυφέκιο και χειροβομβίδες. Μπορούν να κυκλοφορούν σε σημεία που δεν μπορούν τα απλά θωρακισμένα αυτοκίνητα.