Ο Παύλος Μέλας «ζωντανεύει» 45 χρόνια μετά στη Φλώρινα

Η προβολή της «απαγορευμένης» ταινίας «Παύλος Μελάς» εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ελευθερίων της Φλώρινας».

Η προβολή της ταινίας  θα γίνει  την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18.30 στο
πολιτιστικό κέντρο Φλώρινας, αίθουσα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” με δωρεάν είσοδο.

Μετά την τεράστια επιτυχία και απήχηση που είχε η προβολή της ιστορικής ταινίας «Παύλος Μελάς» στην Πτολεμαΐδα, με αφορμή τη συμπλήρωση 115 ετών από το θάνατο του,  επαναλαμβάνεται η προβολή της ταινίας στη Φλώρινα με πρωτοβουλία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ευνομία» σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Η ιστορική ταινία «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού, με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνημό και την επική μουσική του  μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Σπανού, που «έφυγε» την προηγούμενη εβδομάδα, «επιστρέφει» εκ νέου στις κινηματογραφικές αίθουσες, στο σύνολό της και επεξεργασμένη ψηφιακά, σε μια εποχή που τα «μηνύματά» της παραμένουν επίκαιρα, λόγω … Πρεσπών.

Ο «Παύλος Μελάς» δεν προβλήθηκε μετά το 1974 σε καμία κινηματογραφική αίθουσα και σε κανένα ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Πριν φύγει από τη ζωή το 2007, ο Φυλακτός υποστήριξε σε συνεργάτες του, πως μετά τη μεταπολίτευση υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις λόγω της ενόχλησης της βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα, από τις άγριες σκηνές της ταινίας, αφού ο Παύλος Μελάς και οι άλλοι Μακεδονομάχοι είχαν απέναντί τους τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.