Οκτώ F-16 Viper, 15 Rafale ήδη στη δύναμη της ΠΑ – Έρχονται τα LOA για F-35 και Black Hawk UH-60M

Tην ώρα που τα παζάρια του θριαμβευτή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Αμερικανούς για τα πολυπόθητα στη γείτονα F-16, με αντάλλαγμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχουν αρχίσει για τα καλά, τα F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας αυξάνονται και πληθύνονται.

Ηδη,  οκτώ από τις «Οχιές» του Αιγαίου έχουν παραδοθεί, μετέχουν σε ασκήσεις, παρήλασαν στον αττικό ουρανό την 25η Μαρτίου (βίντεο κάτω) και βρίσκονται πλέον σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εκτός όμως από τα οκτώ νέα F-16 Viper, η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται με ένα ακόμη Rafale.

Την Παρασκευή αναμένεται στη χώρα μας 15o μαχητικό που θα ενταχθεί στην 332 Μοίρα «Γεράκι» στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Και η ενίσχυση του στόλου της ΠΑ ολοκληρώνεται με την προμήθεια των 20 F-35, καθώς σύμφωνα με τη στήλη του «Βήματος» είναι πλέον θέμα χρόνου η έναρξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον, με το Letter of Offer and Acceptance (LOA) των Αμερικανών για τα υπερσύγχρονα μαχητικά της  Lockheed Martin να φθάνει τις επόμενες ημέρες στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών.

Η διαμόρφωση των F-35 που θα ενταχθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδα, θα είναι η TR-3 (Technology Refresh 3) με την έκδοση λογισμικού Block4 – διαμόρφωση η οποία σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, δίνει στο 5ης γενιάς αεροσκάφος 25 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τα F-35 που βρίσκονται τώρα σε υπηρεσία (σημαντικότερες προσθήκες υο  ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA AN/APG-85 και το νέο σύστημα υπέρυθρων αισθητήρων (DAS) που προσφέρει οπτική 360 μοιρών στον χειριστή, καθώς και το σύστημα ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης EOTS).

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, τα πρώτα F-35 TR-3 Block 4 αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές στα μέσα του 2023. Αντίστοιχα οι πρώτες παραλαβές των ελληνικών F-35 τοποθετούνται χρονικά περί τα τέλη του 2028 και θεωρείται βέβαιο ότι όταν προσγειωθούν στην Ανδραβίδα θα έχουν όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις, όταν οι Τούρκοι θα πασχίζουν ακόμη για την αναβάθμιση των δικών τους F-16.

Εντός του θέρους, τέλος, αναμένεται και το LOA των Αμερικανών για τα ελικόπτερα Black Hawk UH-60M που θα προμηθευτεί η ελληνική Αεροπορία Στρατού από το 2025. Συνολικά θα αποκτηθούν 35 ελικόπτερα Black Hawk UH-60M τέσσερα εκ των οποίων θα ενταχθούν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και τα υπόλοιπα 31 στην Αεροπορία Στρατού και την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο.

Πηγή: Protagon.grΠερισσότερα Άρθρα