veteranos |Εθνικά Θέματα
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result
veteranos |Εθνικά Θέματα
Home Διάφορα - Απόστρατοι

Ολοκληρώθηκε για 11η χρονιά η άσκηση ‘Μακεδονομάχος της ΛΕΦΕΔ

15 Μαΐου 2018
in Διάφορα - Απόστρατοι, minislide
Ολοκληρώθηκε για 11η χρονιά η άσκηση ‘Μακεδονομάχος της ΛΕΦΕΔ
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτεκαι αυτά

Σαν σήμερα το  1989 πέφτει στη λίμνη των Ιωαννίνων το Ε/Π ΑΒ-205 της 358

Σαν σήμερα το 1989 πέφτει στη λίμνη των Ιωαννίνων το Ε/Π ΑΒ-205 της 358

10 Μαΐου 2025
Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια…Αποχώρησε ο Στρατηγός Λεοντάρης (video)

Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια…Αποχώρησε ο Στρατηγός Λεοντάρης (video)

9 Μαΐου 2025
Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ”,  η μεγάλη ΑΝΑΒΙΩΣΗ της Μάχης των Οχυρών

Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ”, η μεγάλη ΑΝΑΒΙΩΣΗ της Μάχης των Οχυρών

9 Μαΐου 2025
Πρόσκρουση  σκάφους του Λ/Σ σε Βραχονησίδα της ν.Σκύρου…Ενας τραυματίας

Καταδίωξη ταχύπλοου στη Σάμο με 32 λαθρομετανάστες – Συνελήφθη 20χρονος Αζέρος διακινητής

9 Μαΐου 2025

Για 11η συνεχόμενη χρονιά , ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα , έγινε ΘΕΣΜΟΣ , τον αγκάλιασε ο κόσμος της εφεδρείας τον αγκάλιασε ο Ελληνικός Λαός .

Σε μια εποχή που η κατάσταση  γύρω μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη με την γείτονα χώρα να απειλεί πλέον ανοιχτά για κατάληψη Εθνικού εδάφους 303 Έφεδροι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες βρέθηκαν στα βουνά της Θράκης με σκοπό να αξιολογηθούν σε όσα εκπαιδεύονται για έναν χρόνο. 

Η άσκηση ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής καθώς οι πρώτες ομάδες αφού αξιολογούταν σε θέματα που αφορούν τις διαβιβάσεις (πράγμα που έγινε πολλές φορές κατά την διάρκεια της άσκησης) ενημερώνονταν από Αξιωματικό του Τάγματος για την γενική κατάσταση και λάμβαναν την αποστολή να παρουσιαστούν στην έδρα του Λόχου τους που βρίσκονταν στο χωριό Καστανίτης, μέσω συγκεκριμένου δρομολογίου επί καροποίητης  οδού και κατόπιν ενός ανηφορικού μονοπατιού 2 χλμ της ”Σκουτατίας ατραπού” που την ύπαρξη του γνωρίζουν μόνο οι κάτοικοι του χωριού.

Ακριβώς μετά την διαταγή τους δίνονταν δεύτερη πως άμεσα έπρεπε πριν κατευθυνθούν προς τον λόχο να συνδράμουν φίλια δύναμη που επιχειρούσε εντός αστικού περιβάλλοντος. Ήταν η δεύτερη αξιολόγηση τους που αφορούσε σε μάχη εντός κτηρίων , στην συνέχεια και αφού στην διαδρομή δεχόταν πυρά από εχθρική δύναμη (1η ενέδρα-αξιολόγηση) έφταναν στην είσοδο της ατραπού όπου άνδρας του ΤΕΝΞ τους ενημέρωνε πως το μονοπάτι είναι καθαρό εκτός τα τελευταία 60 μέτρα τα οποία για ασφάλεια έπρεπε να βαδίσουν μέσα από το ποτάμι.

Κατά την είσοδο τους στο χωριό και αφού αντάλλαζαν τα ανάλογα συνθηματικά με τον σκοπό της Νότιας εισόδου παρουσιάζονταν στον διοικητή του Λόχου ο οποίος αφού τους τοποθετούσε σε θέσεις για την εγγύς άμυνα του χωριού  τους έστελνε διαδοχικά σε αποστολές όπως :

α) Να αντεπιτεθούν και ανακαταλάβουν ύψωμα το οποίο κατέλαβε μικρή εχθρική δύναμη και στο οποίο αφού ενημερωνόταν ο ομαδάρχης για τις θέσεις του εχθρού και ότι στην διάθεση του προς υποστήριξη είναι οι όλμοι 81 χιλ του λόχου , ενημέρωνε για  το σχέδιο του τους άνδρες του και έκανε αίτηση πυρών προς τους όλμους, (αξιολόγηση) αφού έδινε παύση πυρών  (αξιολόγηση), για να ξεκινήσει την ενέργεια του  με την πρώτη του κίνηση  ”έπεφτε” νεκρός. Έτσι θα έπρεπε ο βοηθός να αναλάβει την διοίκηση και να συνεχίσει τον αγώνα. Στην κορυφή του υψώματος σε έναν από τους νεκρούς εχθρούς έπρεπε να βρει χάρτη της περιοχή με στρατιωτικές σχηματικές παραστάσεις μονάδων του εχθρού τις οποίες έπρεπε να αναγνωρίσει και αναφέρει άμεσα (αξιολόγηση)

β)Να εγκατασταθούν αμυντικά σε ύψωμα πλησίον του χωριού καλύπτοντας τον Βορειοανατολικό τομέα για τον  οποίο ενημερώνονταν πως ήταν και σημείο εξόδου-εισόδου των φίλιων περιπόλων μάχης , επίσης ενημερώνονταν για το σχέδιο σε περίπτωση απαγκίστρωσης , έτσι ξεκινούσαν να κατασκευάζουν θέσεις μάχης και σχεδιαγράμματα επισήμανσης  (αξιολόγηση). Σε κάποια στιγμή εμφανιζόταν από την κατεύθυνση του εχθρού άνδρες κρατώντας τα όπλα σύμφωνα με τα μεμακρυσμένα συνθηματικά αναγνώρισης , ήταν φίλιο  περίπολο μάχης που θα έπρεπε να αναγνωρίσουν και να μην βάλουν εναντίον του (αξιολόγηση) έπειτα από λίγο με την δέουσα ”φασαρία” ξεκινούσε η επίθεση  εναντίον των θέσεων τις ομάδας και κατόπιν διαταγής η απαγκίστρωση υπό την πίεση του εχθρού(αξιολόγηση)

γ)Να επανδρώσουν φυλάκιο στην Νότια πλευρά του χωριού αντικαθιστώντας άλλη ομάδα. Ο σκοπός που συναντούσαν στο μονοπάτι που υποτίθεται πως ήταν άνδρας της ομάδας που θα αντικαθιστούσαν αφού ”γκρίνιαζε” για την καθυστέρηση προσποιούμενος ότι πρέπει να πάει κάπου δίπλα να ουρήσει  πατούσε νάρκη και τραυματίζονταν σοβαρά οπότε έπρεπε να τον πλησιάσουν ασφαλώς και να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες(αξιολόγηση) καθώς και να επισημάνουν την περιοχή ως επικίνδυνη και να ενεργήσουν γενικά όπως προβλέπεται στην περίπτωση (αξιολόγηση).

Η επόμενη αποστολή ήταν να κατευθυνθούν στο χωριό Κάτω Καρυόφυτο και να παρουσιαστούν στην έδρα της 1ης διμοιρίας που βρίσκονταν στα γραφεία της Κοινότητας.

Κατά την είσοδο τους στο χωριό συναντούσαν φίλιο ο οποίος με την ανάλογη ηθοποιία τους ανέθετε να μεταφέρουν κιβώτιο πυρομαχικών βάρους 40 κιλών μέσω ενός μονοπατιού στους όλμους του λόχου σε απόσταση 600 μέτρων και να επιστρέψει με ανάλογο κιβώτιο που έβρισκαν στο σημείο.

Με την είσοδο τους στο χωριό φίλιος τους ενημέρωνε πως έπρεπε να ελέγξουν εγκαταλελειμμένη οικεία όπου είχαν πληροφορίες για εχθρικές κινήσεις , κινούνταν με προφυλάξεις για 150 μέτρα σε στενούς δρόμους του χωριού (αξιολόγηση) και στην οικεία έβρισκαν κιβώτιο στο οποίο εντός υπήρχε πλήθος τυφεκίων διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων (σε φωτογραφίες) τα οποία έπρεπε να αναγνωρίσουν  (αξιολόγηση).

Άφιξη στην διμοιρία

Κατά την άφιξη τους αναλάμβαναν τις εξής αποστολές:

α)Επάνδρωση σημείου ελέγχου σε αμαξιτή οδό από στο οποίο έφτανε όχημα που αν έλεγχαν σωστά βρισκόταν εντός του κρυμμένος οπλισμός.

β)Επόμενη διαταγή να επανδρώσουν φυλάκιο στο χώρο ευθύνης της διμοιρίας. Κατά την διαδρομή εμφανιζόταν άνδρας του εχθρού  ο οποίος σε όχι καλή φυσική κατάσταση παραδίδονταν και τους ζητούσε νερό και φαγητό , αν θα του έκαναν ερωτήσεις ήταν  πολύ πρόθυμος να δώσει χρήσιμες πληροφορίες (αξιολόγηση). Κατόπιν και σύμφωνα πάντα με τους όρους της συνθήκης της Γενεύης προωθούταν στην διμοιρία.

γ) «Φίλια ομάδα σε επαφή με τον εχθρό είχε μεγάλες απώλειες να συνδράμετε άμεσα» Αυτή  ήταν η επόμενη αποστολή οπότε οι ομάδες έπρεπε άμεσα να σπεύσουν στο σημείο και αφού ασφαλίσουν (αξιολόγηση) να προσφέρουν Α βοήθειες (αξιολόγηση) σε τέσσερα άτομα κατά προτεραιότητα κάνοντας διαλογή (triage), να ζητήσουν διακομιδή και καθώς την δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε δυνατότητα να τους μεταφέρουν οι ίδιοι στο σημείο συγκέντρωσης απωλειών μάχης.

δ) «Αναγνωρίστηκαν κινήσεις τμήματος του εχθρού πλησίον του χωριού Καλό Νερό σπεύσατε άμεσα στο σημείο με οχήματα» Μετά από αυτήν την διαταγή, γινόταν άμεσα η συγκρότηση της φάλαγγας με δύο οχήματα ,ένα ως προπομπός για υποστήριξη και ένα στο οποίο επέβαινε η ομάδα. Κατά την διαδρομή και πολύ κοντά στο χωριό δέχονταν πυρά και έπρεπε να ενεργήσουν ανάλογα. Οφείλουμε εδώ να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (Σ.Ι.Σ.Ο.) που στάθηκε δίπλα μας γι ακόμη μια φορά.

Η επόμενη αποστολή ήταν μέσω της καροποίητης  οδού να   κατευθυνθούν στην Σταυρούπολη στον χώρο διασποράς του Τάγματος. Δύσκολος ο δρόμος της επιστροφής καθώς η κούραση κατέβαλε το προσωπικό, η αίσθηση όμως πως ”τελειώνουμε  λίγο ακόμη ” έδινε κουράγιο. Δεν ήταν όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα , δύο ακόμη διαδοχικές εμπλοκές με τον εχθρό έκαναν την επιστροφή πιο δύσκολη .

Και δεν τελειώσαν εκεί… Κατά την άφιξη τους στο Τάγμα έπρεπε να δώσουν λεπτομερή αναφορά για όσα συνέβησαν ,είδαν, κατέγραψαν .Πλήθος οι σημειώσεις που κρατούσαν  όλοι με λεπτομέρειες  που θα έδιναν σημαντικές πληροφορίες στα προϊστάμενα κλιμάκια. Σε κλειστό χώρο ειδικά διαμορφωμένο με χάρτες και αεροφωτογραφίες ξεκινούσε η αναφορά. Δυστυχώς για αυτούς η πρώτη φράση που έλεγε ο ”Θείος” ήταν βάλτε μέσα μπλοκάκια και ότι άλλες σημειώσεις , τους βομβάρδιζε στην κυριολεξία με ερωτήσεις που απεύθυνε στον καθένα ξεχωριστά ανάλογα με τον ρόλο του στην ομάδα στις οποίες έπρεπε να απαντήσουν από μνήμης μετά από 27 περίπου ώρες σωματικής και πνευματικής καταπόνησης.

Οι Εθελοντές Έφεδροι θέλουν να ευχαριστήσουν μέσα από την καρδιά τους  την Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης ,τον Σύλλογο Νέων-Φίλων Καρυοφύτου,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυοφυτιανών , τους κατοίκους της Σταυρούπολης, του Κάτω Καρυοφύτου και Καστανίτη Ξάνθης για την πολύτιμη βοήθεια τους στην διεξαγωγή της άσκησης ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2018 .

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την διοίκηση του Α.Μ.Σ. ΔΟΞΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ για την παραχώρηση δομών και εγκαταστάσεων που διευκόλυναν κατά πολύ το έργο μας.

Η αναφορά της άσκησης πραγματοποιήθηκε από τον ΕΦ Ανθλγο ΠΒ Χριστοδούλου  Γεώργιο.

ShareTweet

ΣχετικάΆρθρα

Σαν σήμερα το  1989 πέφτει στη λίμνη των Ιωαννίνων το Ε/Π ΑΒ-205 της 358
minislide

Σαν σήμερα το 1989 πέφτει στη λίμνη των Ιωαννίνων το Ε/Π ΑΒ-205 της 358

10 Μαΐου 2025
Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια…Αποχώρησε ο Στρατηγός Λεοντάρης (video)
minislide

Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια…Αποχώρησε ο Στρατηγός Λεοντάρης (video)

9 Μαΐου 2025
Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ”,  η μεγάλη ΑΝΑΒΙΩΣΗ της Μάχης των Οχυρών
Ειδικά Θέματα

Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ”, η μεγάλη ΑΝΑΒΙΩΣΗ της Μάχης των Οχυρών

9 Μαΐου 2025
Πρόσκρουση  σκάφους του Λ/Σ σε Βραχονησίδα της ν.Σκύρου…Ενας τραυματίας
Διάφορα - Απόστρατοι

Καταδίωξη ταχύπλοου στη Σάμο με 32 λαθρομετανάστες – Συνελήφθη 20χρονος Αζέρος διακινητής

9 Μαΐου 2025
Πακιστάν: Μαχητικό J-10 κατέρριψε δύο ινδικά Rafale – Ανησυχία για σύρραξη με φόντο κινεζική τεχνολογία
Διάφορα - Απόστρατοι

Πακιστάν: Μαχητικό J-10 κατέρριψε δύο ινδικά Rafale – Ανησυχία για σύρραξη με φόντο κινεζική τεχνολογία

8 Μαΐου 2025
Επίσκεψη Τούρκου Ταξίαρχου στην 3η Μ/Κ ΤΑΞ «ΡΙΜΙΝΙ» στο πλαίσιο των ΜΟΕ
Ειδικά Θέματα

Επίσκεψη Τούρκου Ταξίαρχου στην 3η Μ/Κ ΤΑΞ «ΡΙΜΙΝΙ» στο πλαίσιο των ΜΟΕ

8 Μαΐου 2025
Next Post
Επιπλέον εισακτέοι από τα λύκεια τεσσάρων νησιών σε Στρατιωτικές Σχολές

Επιπλέον εισακτέοι από τα λύκεια τεσσάρων νησιών σε Στρατιωτικές Σχολές

Συμμετοχή της 335 Μ της 116 ΠΜ στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2018 (φωτό & video)

Συμμετοχή της 335 Μ της 116 ΠΜ στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2018 (φωτό & video)

Τζανακόπουλος : Δεν είναι της “Παρούσης η ψήφος” των Αποδήμων Ελλήνων !

Τζανακόπουλος : Δεν είναι της "Παρούσης η ψήφος" των Αποδήμων Ελλήνων !

Πρόσφατα

«Με Αρετή και Τόλμη»: Εντυπωσιακά πλάνα από την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025»

«Με Αρετή και Τόλμη»: Εντυπωσιακά πλάνα από την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025»

10 Μαΐου 2025
Ινδικά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων

Ινδικά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων

10 Μαΐου 2025
Βορίδης για τις Παρακολουθήσεις : Ο κατηγορών να προσκομίσει στοιχεία ! (video)

Βορίδης: Κάποιος που είναι παράνομα στη χώρα πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα αποτελεσματικά, αυτό σημαίνει φυλακή

10 Μαΐου 2025
Σαν σήμερα το  1989 πέφτει στη λίμνη των Ιωαννίνων το Ε/Π ΑΒ-205 της 358

Σαν σήμερα το 1989 πέφτει στη λίμνη των Ιωαννίνων το Ε/Π ΑΒ-205 της 358

10 Μαΐου 2025
Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια…Αποχώρησε ο Στρατηγός Λεοντάρης (video)

Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια…Αποχώρησε ο Στρατηγός Λεοντάρης (video)

9 Μαΐου 2025
Facebook Twitter Instagram

Πρόσφατα

«Με Αρετή και Τόλμη»: Εντυπωσιακά πλάνα από την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025»

Ινδικά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων

Βορίδης: Κάποιος που είναι παράνομα στη χώρα πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα αποτελεσματικά, αυτό σημαίνει φυλακή

Σαν σήμερα το 1989 πέφτει στη λίμνη των Ιωαννίνων το Ε/Π ΑΒ-205 της 358

© 2024 Veteranos.gr

  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result

© 2024 Veteranos.gr