Ονοματοδοσία των 3 Φρεγατών FDI ΗΝ του ΠΝ…Στα σκαριά είναι και η 4η

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022, αποφασίσθηκε η Ονοματοδοσία των τριών Φρεγατών FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, ως ακολούθως:

1. FDI HN Νο1 : Φ/Γ ΚΙΜΩΝ
2. FDI HN Νο2 : Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ
3. FDI HN Νο3 : Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ

Οι φρεγάτες FDI (frégates de taille intermédiaire) HN, αποτελούν -σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία- την ιδανική απάντηση στις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται πως το πρώτο πλοίο της κλάσης FDI του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (Amiral Ronarc’h) ναυπηγείται ήδη με αναμενόμενη παράδοση το 2024 και το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αποκτήσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η FDI HN (σχεδιασμένη ειδικά για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) αποτελεί ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας. Εξοπλισμένο με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (Σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του ΓΕΝΙΚΟΥ Ναυτικού Επιτελείου στην κυβέρνηση θα είναι η ενεργοποίηση της προαίρεσης για την 4η Belharra να γίνει το συντομότερο ακόμα και εντός του 2022 ..

Ώστε το Πολεμικό  πλοίο να παραδοθεί σύντομα και σε συνέχεια των τριών φρεγατών για τις οποίες ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα. Έτσι ώστε έως τα τέλη του 2026 ο Στόλος να έχει παραλάβει και τα τέσσερα πλοία.