Προ των πυλών είναι και η υπογραφή μιας συμφωνίας για την απόκτηση 3+1 κορβετών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι αρμόδιοι εξετάζουν τόσο τη γαλλική όσο και την ιταλική πρόταση.
Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», να ζυγίζει και πολιτικά – διπλωματικά τις προτάσεις, ενώ στην απόφαση θα έχει λόγο και το Μέγαρο Μαξίμου.
Άραγε θα μπορούσαν οι Ιταλοί μαζί με το συμβόλαιο να δώσουν μια συμφωνία με δεσμεύσεις για την αμυντική συνεργασία σαν αυτή που συνόδευε τις φρεγάτες Belharra;
Τα συμβόλαια των εξοπλιστικών πάντα ήταν ως έναν βαθμό και παραμένουν ένα σημαντικό κομμάτι της διπλωματίας και των στόχων που κάθε φορά θέτει η χώρα – αγοραστής και η χώρα – πωλητής.
Στο πλαίσιο της εξοπλιστικής διπλωματίας η Αθήνα συμφώνησε με το Βερολίνο την ανταλλαγή των αρμάτων BMP-1 με τα πιο σύγχρονα γερμανικά Marder, προκειμένου τα πρώτα να σταλούν στην Ουκρανία.
Στη βάση της νέας σελίδας που επιθυμεί η Ελλάδα να ανοίξει στις σχέσεις της με τη Γερμανία εξετάζει αν θα συζητήσει και την αναβάθμιση των αρμάτων Leopard καθώς και την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων Lynx. Στον κατάλογο, και η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, που επίσης συνοδεύεται από προίκα εξοπλιστικών.
Οπως παραδέχονται πηγές του Πενταγώνου, τόσο της στρατιωτικής ηγεσίας όσο και της πολιτικής, οι αγορές της Ελλάδας έγιναν υπό την πίεση της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020, ωστόσο η ανανέωση χαρακτηριζόταν επιβεβλημένη καθώς όλα έχουν ημερομηνία λήξης.
H Ελλάδα στα δέκα χρόνια της κρίσης είχε μείνει πίσω στα εξοπλιστικά. Και θα χρειαζόταν να μπει στην κούρσα ακόμα και χωρίς την κρίση με την Τουρκία του 2020. Ισως όχι τόσο δυναμικά.