Ουκρανία: Με απειλές και εκβιασμούς ξεκίνησαν τα «δημοψηφίσματα» – Όσοι δεν λάβουν μέρος θα απολυθούν αυτόματα από τις εργασίες τους

Με απειλές, εκβιασμούς και εξαγορά αναγκάζουν οι Ρώσοι τους κατοίκους κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία να πάρουν μέρος στα δημοψηφίσματα.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:00 και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου. Διεξάγεται στις αυτονομιστικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, Σεργκέι Χαϊντάι, υποστήριξε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξανάγκαζαν τους κατοίκους να ψηφίσουν και τους απαγόρευαν να φύγουν από την περιοχή, αναφέρει ο Guardian.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι κατακτητές δημιουργούν ένοπλες ομάδες για να περιφέρονται στα σπίτια και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο λεγόμενο «δημοψήφισμα»», είπε.

 Μάλιστα όπως αναφέρει  ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, σε οριμένες περιοχές, τους απειλούν ότι όσοι δεν λάβουν μέρος στα δημοψηφίσματα θα απολυθούν αυτόματα από τις εργασίες τους

 Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Ζαπορίζια, Ανατόλι Κούρτεφ, δήλωσε σήμερα ότι «η προετοιμασία και η διεξαγωγή του λεγόμενου «δημοψηφίσματος»… εντατικοποιήθηκε».

«Υπόσχονται στους κατοίκους της περιοχής χρηματικές ανταμοιβές και οικιακές συσκευές προκειμένουν να τους δώσουν  δεδομένα για διαβατήρια για να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα δημοψηφίσματα στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ρωτούν: «Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;»

Οι ψήφοι, σύμφωνα με τον Guardian, θα συγκεντρώνονταν από επιλεγμένα άτομα των ρωσικών αρχών, τα οποία θα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για τις πρώτες τέσσερις ημέρες, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά την τελευταία ημέρα, την Τρίτη.Περισσότερα Άρθρα