Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Σιάτιστα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό Ζυγό, χαρακτηρίζοντας ως ανιστόρητες τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων.
«Η σημερινή επέτειος ανακαλεί στην μνήμη μας όλους τους εμβληματικούς αγώνες των Σιατιστινών υπέρ της πατρίδος. Ιδίως δε μας υπενθυμίζει, μ’ επίκεντρο τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα, την Ιστορία της Μακεδονίας. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του μεγάλου Μακεδόνα ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Μακεδονία είναι μια, και είναι ελληνική».
Και συμπλήρωσε: «Όσοι, δε, αγνοούν αυτήν την, αμαχήτως τεκμηριωμένη, αλήθεια, όχι μόνο παραχαράσσουν βάναυσα την Ιστορία αλλά και υπονομεύουν, με δική τους αποκλειστικώς ευθύνη, την ευρωπαϊκή τους πορεία. Δοθέντος ότι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν ανέχεται εκδηλώσεις αλυτρωτισμού και αμφισβητήσεις του status quo των συνόρων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να θωρακίζει αμυντικά τα νησιά της όσο υπάρχει απειλή». Το ότι υπάρχει επικίνδυνη απειλή, εξήγησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι αυταπόδεικτο και το ξέρουμε ήδη από την εισβολή στη Κύπρο και αργότερα με τις διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο». Ανέφερε ότι τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο Ελληνικό έδαφος αλλά είναι και Ευρωπαϊκό και «εμείς έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αποδοκίμασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και δήλωσε ότι οι αναφορές αυτές «παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντάς την ως τον πρώτο πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η οποία, όπως σημείωσε «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα».
Σημείωσε δε ότι η συνθήκη ορίζει ρητά την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην οποία κατοχυρώνονται πλήρως οι θρησκευτικές της ελευθερίες. Κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ελλάδα να σέβονται την ιστορία της και το διεθνές δίκαιο, «είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι «το λέω αυτό για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα ‘χει συνέπειες».
Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους δεκάδες πολίτες της Σιάτιστας στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου «Λιλιαν Βουδούρη» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όμως άλλο τόσο είμαστε ανυποχώρητοι και δεν θα υποστείλουμε ποτέ την σημαία υπεράσπισης των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».
Η Ελλάδα δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια
Από την Σιάτιστα όπου οι πολίτες της είχαν σημαντική συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να διαμηνύσει προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ότι «η Ελλάδα αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».
Κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει «τον ολισθηρό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη τη Ιστορίας που υπονομεύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και να σεβαστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ανέφερε ότι «η επιμονή στην χρησιμοποίηση του ονόματος, αποπνέει αλυτρωτισμό» και υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των υφιστάμενων συνόρων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του στην γειτονική Αλβανία και στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας με τις κατεδαφίσεις κατοικιών στα μειονοτικά χωριά. Τόνισε ότι «προωθούμε με ειλικρίνεια τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας» ότι ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική της χώρας και ανέφερε ότι συμπεριφορές που παραβιάζουν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως π.χ. «τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και το κορυφαίο Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία υπονομεύουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».