Παγώνουν την παράδοση εξοπλισμού των F-35 στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παγώσουν την παράδοση εξοπλισμού σχετικού με τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα προς την ακύρωση της παράδοσης των αεροσκαφών, ως αντίποινα για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μεταφέρει σε Τούρκους ομολόγους τους ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποστείλουν εξοπλισμό απαραίτητο για την προετοιμασία της άφιξης των F-35, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η παράδοση εκπαιδευτικού εξοπλισμού, που ήταν προγραμματισμένη, έχει ακυρωθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του NATO έχουν εκφράσει φόβους ότι το ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να διακρίνει τα F-35, αν η Τουρκία αγόραζε και τα δύο.

Το Πεντάγωνο με μια ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε απόψε ότι έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού των F-35 δεν θα πληγεί στην περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από το πρόγραμμα παραγωγής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναπτύσσονται δευτερεύουσες πηγές για να αντικατασταθούν, εφόσον χρειαστεί, τα εξαρτήματα των F-35 που παράγονται από την Τουρκία.