Παραδόσεις Α/Κ «Κορκούτ» στις ΤΕΔ…Οι Τούρκοι στήνουν χαμηλή Α/Α ομπρέλα στις Ακτές (video)

Για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας χαμηλού ύψους της Τουρκίας, παραδόθηκαν 10 ακόμη Α/Κ  αντιαεροπορικά συστήματα «Κορκούτ», που εισήχθησαν στη δομή των ΤΕΔ.

Ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, σε δήλωσή του σε ανταποκριτή του πρακτορείου «Ανατολή», είπε ότι μαζί με τις τελευταίες παραδόσεις, συνολικά παραδόθηκαν στις ΤΕΔ 13 συστήματα του Α/Κ  αντιαεροπορικά συστήματα «Κορκούτ».

Το πρόγραμμα «Κορκούτ», μεταφέρει σε ακόμα πιο προχωρημένο στάδιο τις ικανότητες αεράμυνας της Τουρκίας, ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει πολλές νέες τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα και πρόσθεσε ο Ντεμίρ: «Στο πρόγραμμα Κορκούτ, πολλοί εγχώριοι οργανισμοί, έχουν αναλάβει σημαντικό έργο. Με το πρόγραμμα αυτό, δημιουργήθηκε όγκος επιχειρήσεων και υπο-βιομηχανικές επιχειρήσεις και αποκτήθηκαν νέες δεξιότητες και υποδομές.

Αναπτύχθηκε με εθνικές δυνατότητες

Το σύστημα αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από την ASELSAN στο πλαίσιο του αναπτυξιακού έργου που υλοποίησε η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), για την αποτελεσματική διεξαγωγή της αεράμυνας των μηχανοκίνητων μονάδων με κινητά στοιχεία.

Η σύμβαση για την μαζική παραγωγή του «Κορκούτ», μεταξύ της προεδρίας της αμυντικής βιομηχανίας και της εταιρίας ASELSAN, υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2016. Η πρώτη παράδοση στη μαζική παραγωγή συστημάτων «Κορκούτ» έγινε τον Μάρτιο του 2019.

Η Τουρκία με το «Κορκούτ» και το 35 χιλιοστών θρυμματιζόμενο πυρομαχικό Atom, είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχει αυτές τις εθνικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με τις ανάγκες των Στρατού Ξηράς, το σύστημα «Κορκούτ» διαθέτει  κατανεμημένη αρχιτεκτονική και κάθε μια Διμοιρία αποτελείται από 3 οχήματα συστήματος όπλων και 1 όχημα Δκσεως και Ελέγχου, που συνδέονται μεταξύ τους μέσω ασυρμάτου.

Κάθε ένα όχημα οπλικού συστήματος, διαθέτει σταθεροποιημένο μη επανδρωμένο πύργο όπλων, ένα τρισδιάστατο ραντάρ παρακολούθησης ειδικά σχεδιασμένο για το σύστημα «Kορκούτ», ένα ηλεκτρο-οπτικό πακέτο αισθητήρων και ένα υψηλής ταχύτητας σύστημα διπλού πυροβόλου 35 χιλιοστών.

Στο όχημα Δκσεως και Ελέγχου υπάρχει τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας και κάμερα τηλεόρασης, θερμική κάμερα, μετρητής αποστάσεων με λέιζερ και ένα πακέτο ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων.

Εκτός από τον κλασικό τύπο πυρομαχικών, το «Κορκούτ» χρησιμοποιεί επίσης πυρομαχικά σωματιδίων Atom, 35 χιλιοστών, που αναπτύχθηκαν από την ASELSAN. Εκτός από τις κλασσικές απειλές χαμηλού ύψους, όπως τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, το «Κορκούτ» εκτελεί αεροπορική άμυνα χαμηλού υψομέτρου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, έναντι πυραύλων αέρος-εδάφους, κινουμένων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροπορικών μέσων.

 


Διάφορα Άρθρα