Πληθαίνουν οι Τουρκικές Πτήσεις Παρατήρησης στο Αιγαίο …Σε επιφυλακή η ΠΑ

Σήμερα το πρωί  είχε αρκετή εναέρια κίνηση  στο Αιγαίο και την κεντρική Μεσόγειο. Το τουρκικό ναυτικό ATR 72 ASW (διακριτικό MARTI93) που παρακολουθήσαμε χθες, ενώ  έκανε  μια δοκιμαστική πτήση μεταξύ Τουρκικών ακτών  και νήσου  Ρόδου, έκανε και σήμερα μια αποστολή πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος.

Το Τουρκικό αεροσκάφος ATR 72 ASW επιχείρησε  εντός  στο FIR των Αθηνών  προσέχοντας να μην μπει σε καμιά περίπτωση  στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αυτού του είδους οι ενέργειες, οι οποίες στην ελληνική πλευρά  που θεωρούνται πραγματικές προκλήσεις, συνήθως διεξάγονται σε χαμηλά υψόμετρα χωρίς να απαιτείται άδεια από το ελληνικό ATC.

Ταυτόχρονα, δύο αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας A400M (αρ. 17-0078 & 18-0093 – διακριτικό TUAF221 / 222)   απογειώθηκαν από τις βάσεις τους για μια συνηθισμένη πτήση προς τη Λιβύη …Μεταφέροντας το φορτίο που οι Ευρωπαίοι κάνουν πως δεν το βλέπουν !

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι για ένα μέρος της πτήσης τους, νότια της Κρήτης, συνοδεύονταν από ελληνικό αεροσκάφος ,πιθανόν  Lockheed P-3C ORION

Στο μεταξύ, ένα  Ελληνικό HAF Embraer EMB-145 AEW & C (κωδ. 374 – διακριτικό OURAN11) επέστρεψε στην Ελευσίνα ΑΒ μετά από αποστολή επιτήρησης στη Μεσόγειο, πιθανώς μέρος της επιχείρησης IRINI.