Πιο αναλυτικά, στο τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή ενός τείχους 80χλμ κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.
«Το ερώτημα εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, αφού το «Playbook» έγραψε ότι για πρώτη φορά 12 χώρες της ΕΕ -κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ζήτησαν χρήματα τον περασμένο Οκτώβριο από την Κομισιόν προβλέπονται για τείχη και φράχτες.
Τότε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε απορρίψει κατηγορηματικά μια τέτοια πρόταση, ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε εκφράσει διαφορετική άποψη, δηλώνοντας ότι, νομικά, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.
«Εδώ είναι η Σπάρτη»
Όπως τονίζει η Politico, η Ελλάδα επιμένει πως είναι νόμιμη η χρήση κονδυλίων για το τείχος.
Ήδη στον Έβρο υπάρχει ένα φράγμα 28 χιλιομέτρων με την Αθήνα να ζητά χρήματα για ακόμη 80 χιλιόμετρα, αίτημα που αναμένεται να φέρει σε αντιπαράθεση την φον ντερ Λάιεν με την Γιόχανσον.
Το Politico, αναλύοντας τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, γράφει πως η Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Ίλβα Γιόχανσον, πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Νότη Μηταράκη στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα, Έλληνες αξιωματούχοι θα είναι στις Βρυξέλλες για σχετικές συζητήσεις.