«Προκλητικό και Αντιπαραγωγικό» το Μνημόνιο …Αναφέρουν οι ΗΠΑ

«Προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Μνημόνιο Συναντίληψης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη περιοχή.»

Ο ίδιος τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας προκάλεσε «εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική», υπογραμμίζοντας ότι παρότι οι ΗΠΑ δε λαμβάνουν γενικά θέση σε τέτοιου είδους διαφορές μεταξύ κρατών, αυτή τη φορά καλούν τα εμπλεκόμενα κράτη να αποφύγουν ενέργειες στις οποίες ελλοχεύει κίνδυνος κλιμάκωσης σε μια συγκυρία ευαίσθητη για την ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο για την οριοθέτηση» προτρέποντας σε μια ειρηνική επίλυση βάσει του διεθνούς δικαίου.

Περισσότερα στο: https://app.alphanews.live/greece/ipa-proklitiko-kai-antiparagogiko-toyrkolibyko-mnimonio-synantilipsis