Προκλητικός ο Ερντογάν: Θα πάρουν το μάθημά τους, όπως το πήραν κάποτε στην Κύπρο

Σκληρή ρητορική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την επιβολή εμπάργκο στη διάθεση όπλων, χρησιμοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του, στην 3η Σύνοδο Θρησκευτικών Ηγετών της Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας, σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας. Εκείνοι που επέβαλαν εμπάργκο όπλων σε εμάς, αντιδρώντας στην επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης, ήταν αυτοί εξόπλισαν το αιματοβαμμένο χέρι των δολοφόνων της γενοκτονίας της Ρουάντα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε, χρησιμοποιώντας και μία φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Μια σταγόνα πετρέλαιο είναι πιο σημαντική από μια σταγόνα αίμα».

«θα συνεχίσουμε μετά τις 120 ώρες, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις»

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, περιμένουμε απο καθέναν που έχει ειλικρινή στάση, να μας υποστηρίξει» σημείωσε ο Ερντογάν, ενώ σε ότι αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, επανέλαβε και πάλι πως «αν δεν συμβούν αυτά που έχουμε ζητήσει, τότε μετά το τέλος των 120 ωρών, θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους τρομοκράτες. Αν οι υποσχέσεις που μας έδωσαν, δεν τηρηθούν, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση το συντομότερο δυνατό».

«Σε ότι αφορά την εξέλιξη της επιχείρησης στη Συρία, είπε: «Έχουμε αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη σε βάθος 20 μιλίων από τα βόρεια προς τα νότια κατά μήκος των συριακών συνόρων, από τον Ευφράτη στο Ιράκ.

Έχουμε, συγκεκριμένα, καθορίσει και δηλώσει ότι ο στόχος μας δεν είναι να συγκρουόμαστε με κανέναν στην περιοχή αυτή ή να βλέπουμε να χύνεται αίμα. Είπαμε ότι μόνο οι τρομοκράτες είναι στόχος μας. Έχουμε δηλώσει ότι η επιχείρηση θα τερματιστεί σε περίπτωση που οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν τα όπλα».