Προμήθεια 6 + 6 Ε/Π H145M της Airbus Helicopters για την Ε.Φ …Τέλος στα Επιθετικά Ρωσικά 11 Ε/Π Mi-35

To Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υπογράψει εντός ημερών σύμβαση αξίας €140 εκατ. για την προμήθεια 6 Ε/Π H145M της Airbus Helicopters μαζί με τον οπλισμό τους (κατευθυνόμενα βλήματα, κάλαθους ρουκετών, ατρακτίδια πυροβόλου) με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα 6 Ε/Π

Τον περασμένο Αύγουστο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση των 11 ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35P καθώς και του λοιπού συναφούς εξοπλισμού τους στη Σερβία.

Στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι η πώληση των 11 ρωσικών μαχητικών ελικοπτέρων Mi-35 με την ταυτόχρονη αγορά νέων σύγχρονων μαχητικών ελικοπτέρων. Τα ρωσικά ελικόπτερα θα παραδοθούν στη Σερβία, αφού η ΕΦ παραλάβει τα γαλλικά ελικόπτερα.

Τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το ΓΕΕΦ, τάχθηκαν υπέρ της πώλησης των ρωσικών ελικοπτέρων, προβάλλοντας τρεις, κυρίως, λόγους:

  1. Έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά
  2. Για τα επόμενα 10 χρόνια, απαιτείται κονδύλι €100 εκατ. για την επισκευή τους, ενώ με κόστος €140 εκατ. θα αγοραστούν έξι νέα σύγχρονα ελικόπτερα.
  3. Με τις ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, θεωρείται δύσκολη έως και αδύνατη η επισκευή τους. Συνεπώς, είναι θέμα χρόνου η καθήλωσή τους.

Ειδικότερα, η Εθνική Φρουρά διαθέτει στο οπλοστάσιό της 11 ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα ΜΙ-35Ρ, τα οποία, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που έτυχε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά -αγοράστηκαν πριν 20 χρόνια- με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΕΦ.

Παράλληλα, τα 11 ελικόπτερα έχουν αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και για να διατηρήσουν την πτητική ικανότητά τους, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να προβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία σε δυο γενικές επισκευές, το 2021 – 2022 και το 2026-2027, με εκτιμώμενο κόστος τα €100 εκατ.

Η Σερβία επιθυμεί να εντάξει τα συγκεκριμένα ελικόπτερα στην πολεμική της αεροπορία, μιας και δεν έχει κανένα πρόβλημα στο θέμα της συντήρησης των Mi-35, διότι δεν είναι μέλος της ΕΕ και δεν ισχύουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

1