Προς στη Κυπριακή ΑΟΖ πλέει η Ιταλική Φρεγάτα «F-577″… Αντι «NAYTEX» με πυρά από τη Κύπρο»

Καθ οδόν για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περιοχή του τεμαχίου 3, βρίσκεται η φρεγάτα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού (F-577)

Το σκάφος συμμετέχει στην ομάδα του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», έλαβε από χθες εντολή να κατευθυνθεί προς την Κύπρο για την επιτήρηση του πλωτού γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ Saipem 12000, που υφίσταται τις παρενοχλήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων, καθ’ οδόν για τον γεωτρυτικό στόχο «Σουπιά», όπου ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσει εργασίες από το περασμένο Σάββατο.

Στην περιοχή όπου έχει δεσμεύσει η Τουρκία με παράτυπη NAVTEX και με το αιτιολογικό ότι διενεργεί στρατιωτικές ασκήσεις και καλύπτει το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ,

Όπου πλέουν και σήμερα δύο πυραυλάκατοι, δύο φρεγάτες, μια κορβέτα και ένα πετρελαιοφόρο του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Στο μεταξύ σύμφωνα με alphanews.live/ το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε σήμερα navtex για τη δέσμευση περιοχής έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων που περιλαμβάνει μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.

 

Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».