Νέα διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντας τον Τζάρεντ Κούσνερ και τον Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα και κατόπιν στο Κίεβο. Οι δύο απεσταλμένοι μεταφέρουν αμερικανική πρόταση για την ειρήνη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποκαλυφθεί οι όροι της.
«Τους στείλαμε για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προχωρήσουν τα πράγματα και μπορεί να υπάρχει μια καλή πιθανότητα να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
Πρώτα στη Μόσχα και στη συνέχεια στο Κίεβο
Σύμφωνα με το Axios, ο Κούσνερ και ο Γουίτκοφ αναμένεται να συναντηθούν το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Την Κυριακή θα μεταβούν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η ρωσική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως την επίσκεψη στη Μόσχα. Για τους δύο Αμερικανούς απεσταλμένους θα είναι η πρώτη επίσκεψη στο Κίεβο, ενώ έχουν ταξιδέψει και στο παρελθόν στη ρωσική πρωτεύουσα, πιο πρόσφατα τον Ιανουάριο.
Ο Τραμπ απέφυγε να διευκρινίσει εάν η πρόταση περιλαμβάνει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών, ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί προηγουμένως. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει «μια ιδέα για ειρήνη».
Παράλληλα, απέδωσε τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος άρχισε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σε «πρόβλημα προσωπικότητας» μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι ζητά κατάπαυση πυρός κατά τις συνομιλίες
Το Κίεβο πρότεινε να σταματήσουν προσωρινά τα αεροπορικά πλήγματα όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές των Αμερικανών απεσταλμένων στις δύο πρωτεύουσες.
«Δεν θα υπάρξουν αεροπορικά πλήγματα από την πλευρά μας και η Ρωσία πρέπει, σε αντάλλαγμα, να διασφαλίσει κατάπαυση πυρός –χωρίς να εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα– καθ’ όλη την απαραίτητη διάρκεια διεξαγωγής αυτών των συνομιλιών», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του την Παρασκευή.
Η Μόσχα δεν είχε απαντήσει στην πρόταση έως το πρωί του Σαββάτου. Τις ίδιες ώρες, ρωσική επίθεση στην πόλη Καμιανσκέ προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.
Οι προηγούμενες επαφές και η επίσκεψη του διευθυντή της CIA
Η αποστολή Κούσνερ και Γουίτκοφ ακολουθεί την ασυνήθιστη επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ράτκλιφ είχε επαφές με εκπροσώπους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την επίσκεψη «μισορουτίνα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, στις αρχές του 2025, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκινήσει αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου. Οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν μέχρι σήμερα οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο.
Νέα ένταση πριν από τη διπλωματική αποστολή
Η νέα πρωτοβουλία εκδηλώνεται ενώ οι επιθέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται. Την Παρασκευή, ρωσικό drone έπληξε το κεντρικό κτίριο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, στην ιστορική περιοχή του Κιέβου.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στόχος ήταν το γραφείο του επικεφαλής της υπηρεσίας, Ολεξάντρ Πόκλαντ, ο οποίος δεν βρισκόταν εκεί την ώρα του πλήγματος. Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, χωρίς να διευκρινίσει εάν βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε εντολή στην SBU να προετοιμάσει απάντηση στη ρωσική επίθεση, αναφέροντας ότι έχουν ήδη προσδιοριστεί οι περιοχές που θα τεθούν στο στόχαστρο και ότι ο χρόνος της επιχείρησης θα επιλεγεί με βάση τις επιχειρησιακές συνθήκες.














