«Πυρηνική» δοκιμή της βόμβας «B61-12» απο F-35A !(video)

Ένα Μαχητικό   F-35Α  έριξε μια αδρανή έκδοση της πυρηνικής βόμβας B61-12 σε μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά δοκιμών στις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φορά για μια τέτοια βόμβα  ρίπτεται  από μαχητικό που πετάει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από κοινού από τα εθνικά εργαστήρια Sandia και Los Alamos, καθώς και από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πάνω από το εύρος δοκιμών Tonopah, και οι πληροφορίες για το τεστ μόλις δημοσιεύθηκαν σε κοινή δήλωση των τριών συνεργατών που πραγματοποίησαν τη δοκιμή.

Ο ιστότοπος της Drive αναφέρει ότι η γκάμα Tonopah θεωρείται μια μυστική και διαβαθμισμένη εγκατάσταση που έχει χρησιμοποιηθεί για δοκιμές πυρηνικών όπλων εδώ και χρόνια.

Στη δοκιμή, ένα F-35 έριξε τη βόμβα που περιέχει μη πυρηνικά εξαρτήματα που προσομοιώνουν ένα πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο.

Η βόμβα απελευθερώθηκε σε ύψος 10.500 πόδια και έπληξε το στόχο στο έδαφος 42 δευτερόλεπτα αργότερα. Το τεστ ήταν πολύ σημαντικό επειδή τα  F-35 stealth μεταφέρουν τα πυρομαχικά τους στη δομή του αεροπλάνου για να αποφύγουν να επηρεάσουν τις ιδιότητες μυστικότητας και η απελευθέρωση των πυρομαχικών είναι πιο περίπλοκη.

Εκτός από το F-35, αυτός ο τύπος πυρηνικής βόμβας θα μπορεί επίσης να πέσει από βομβιστές B-2 Spirit και B-21 Raider. Το B61-12 βρίσκεται ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης στα δύο εργαστήρια και θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2022