Η Ρωσία ανέπτυξε Τεθωρακισμένο Τρένο στο Μέτωπο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ ανακοίνωσαν χωριστά πως ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως το χωριό Βλαχοντάτνε στην περιφέρεια Ντονέτσκ, κοντά στην Μπαχμούτ, ωστόσο είναι ασαφές αν καταλήφθηκε από τακτικές ρωσικές δυνάμεις ή μισθοφόρους, ενώ η πληροφορία ούτε επιβεβαιώνεται από το Κίεβο, ούτε είναι δυνατό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το χωριό Βλαχοντάτνε βρίσκεται βόρεια της πόλης Μπαχμούτ, όπου μαίνονται άγριες μάχες επί μήνες.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν έσπευσε να ανακοινώσει, πριν από το υπουργείο Άμυνας, πως οι άνδρες του κατέλαβαν το χωριό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η οργάνωση, που θεωρείται πως έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, κάνουν ανταγωνιστικές ανακοινώσεις για την πατρότητα κάποιας στρατιωτικής επιτυχίας.

Το σαββατοκύριακο, πάντως, το Κίεβο διαβεβαίωνε πως επιθέσεις στο χωριό απωθήθηκαν.

Η ρωσική πλευρά προσπαθεί να περικυκλώσει την Μπαχμούτ από βορρά και νότο και να αναγκάσει τον ουκρανικό στρατό να αποσύρει τις δυνάμεις του από αυτήν. Οι αντίπαλες πλευρές λέγεται πως υφίστανται πολύ βαριές απώλειες στις εχθροπραξίες. Παρ’ όλα αυτά, η βασική οδός ανεφοδιασμού προς βορειοδυτική κατεύθυνση παραμένει ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι στα μέτωπα αναπτύχθηκε τεθωρακισμένο τρένο, που θα χρησιμοποιείται για αναγνώριση, για άρση ναρκών και για την καταστροφή εχθρικών στόχων στο έδαφος και στον αέρα.

Πρόκειται για «τεθωρακισμένο τρένο οπλισμένο μέχρι τα δόντια», κατά το υπουργείο, που διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί πάνω σε αυτό θα διαθέτουν πέραν του ατομικού οπλισμού τους και όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε να μπορούν να φέρνουν σε πέρας αποστολές «ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες».