Ρωσικό ΥΠΕΞ: Αστειότητες τα περί συζητήσεων με Τουρκία για αμοιβαία αναγνώριση Κριμαίας-ψευδοκράτους

Μυθεύματα και «συμφωνία-μύθος» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τα όσα έχουν μεταδοθεί από τουρκικά ΜΜΕ για δήθεν συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για υποτιθέμενη αμοιβαία αναγνώριση της Κριμαίας και των Κατεχόμενων στην Κύπρο.

Η Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας, η οποία όπως είπε είναι «αμετάβλητη και καλά γνωστή», σχετικά με το Κυπριακό και ξεκαθάρισε ότι:

«Τασσόμαστε με συνέπεια υπέρ μιας λύσης εντός του διεθνούςδικαίου, η οποία βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ και προβλέπει τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική υπόσταση, κυριαρχία, υπηκοότητα και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο γγ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, για την επανέναρξη της διαδικασίας των διακοινοτικών συνομιλιών».

Μάλιστα, τάχθηκε εναντίον της προσπάθειας αναγνώρισης των Κατεχόμενων σημειώνοντας την «αυξημένη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα» και εκτιμώντας ότι «στοχεύει στη διεθνή αναγνώριση του παράνομου κρατικού μορφώματος στη Βόρεια Κύπρο».

«Καλούμε να αποφευχθούν βήματα, που είναι ικανά να προκαλέσουν αύξηση της έντασης μεταξύ των κοινοτήτων. Καλούμε να αποφευχθεί καθετί, που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της κατάστασης στη νήσο» σημείωσε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη οποιαδήποτε υπόνοια ότι γίνονται «παζάρια» σημειώνοντας ότι «η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι αναπόσπαστο τμήμα και ένα από τα πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το έδαφος της χώρας μας δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι αντικείμενο παζαριού. Ισοδυναμεί με προβοκάτσια το ότι κάποια δημοσιεύματα διανοούνται για εμάς κάτι τέτοιο».

Τέλος, χαρακτήρισε «επικίνδυνους» τους παραλληλισμούς «μεταξύ της ρωσικής Κριμαίας και της λεγόμενης «ΤΔΒΚ»», διότι «παρόμοιες φαντασιώσεις αποπροσανατολίζουν τη διεθνή κοινή γνώμη, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και γεννούν αρνητικά συναισθήματα, μεταξύ άλλων και ως προς το θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού».