Σε κοινή γραμμή με την Άγκυρα το DEB στη Θράκη …Εξαγγελία καθόδου & στις εθνικές εκλογές

Εντός κι εκτός Θράκης, η Τουρκία αποπειράται να εργαλειοποιήσει τα μειονότητα και να δυναμιτίσει το κλίμα στην περιοχή. Σε μερικά μόλις εικοσιτετράωρα, σχεδόν συγχρονισμένα, σε εθνικιστικές δηλώσεις προέβησαν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάφολου κι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Επίθεση στον «ελληνικό» Τύπο
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) παρέθεσε συνέντευξη Τύπου η Ασάφογλου, πλην όμως μόνο σε τουρκόφωνα ΜΜΕ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον «ελληνικό» Τύπο, λέγοντας:

«Ο εθνικός και τοπικός ελληνικός Τύπος προσπαθεί να μας παρουσιάσει παράνομους. Κάθε φορά που λέμε: Είμαστε Τούρκοι, συναντάμε συνθήματα: “Αν είσαι Τούρκος, πήγαινε στην Τουρκία”».

Τα φάουλ της προέδρου του DEB μέχρι στιγμής είναι τουλάχιστον τρία: Πρώτον, διαχωρίζει τον Τύπο σε «ελληνικό» (άρα και μη ελληνικό), ενώ η μοναδική διαφορά έγκειται στη γλώσσα κι όχι στην ελληνικότητα ή μη.

Δεύτερον, κατηγορεί τον ελληνόφωνο Τύπο πως τη «διώχνει» από τη χώρα, ενώ κάτι τέτοιο αποτελεί ψεύδος. Τρίτον, πράττει τα παραπάνω σε μία συνέντευξη Τύπου μπροστά μόνο σε αρεστούς της δημοσιογράφους.

Ως προς την τριακονταετία του κόμματος, χαρακτήρισε «ήρωα» τον Αχμέτ Σαδίκ, ενώ εξήρε τη συμβολή του προκατόχου της Μουσταφά Αλή Τσαβούς στη διεθνοποίηση αιτημάτων του κόμματος.

Εξαγγελία καθόδου στις εθνικές εκλογές
Η Τσιγδέμ Ασάφογλου προανήγγειλε κάθοδο του DEB στις εθνικές εκλογές (μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο στις κάλπες των ευρωεκλογών). Δεν έκρυψε όμως πως οι ελάχιστοι ψηφοφόροι του κόμματος πανελλαδικά, αποτρέπουν την είσοδο στη Βουλή.

Χαρακτήρισε το πλαφόν που έχουν όλα τα κόμματα (3%) για να εκλέξουν βουλευτές «εμπόδιο», ενώ προανήγγειλε «συνεργασίες» για κοινή κάθοδο στην κάλπη με άλλα κόμμα που έχουν κοινή στοχοθεσία, χωρίς όμως να τα ονοματίσει.

Επίσης, απέφυγε να εξηγήσει πως ένα κόμμα του 0,7% στις ευρωοεκλογές θα φτάσει το 3% στις εθνικές εκλογές, στις οποίες ούτως ή άλλως πρωτοκλασσάτα στελέχη της μειονότητας στελεχώνουν ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων.

Επίσης, παρατηρείται μείωση δυναμικής του κόμματος στη Ροδόπη. Στις ευρωοεκλογές του 2014 στο νομό συγκέντρωσε 42% (26.102 ψήφοι), ενώ το 2019 38% (23.063).

Στην Ξάνθη το 2014 25,91%, (15.391), ενώ το 2019 25,25% (15.095). Πανελλαδικά, το 2014 0,75% (42.792 ψήφοι), ενώ το 2019 0,71% (40.211 ψήφοι).

«Συγγενές» με το DEB κόμμα θεωρείται το Ουράνιο Τόξο με δυναμική κυρίως στη Μακεδονία. Στις ευρωεκλογές του 2019 συγκέντρωσε μόλις 0,11% (6.364 ψήφους) με τις περισσότερες από την ΠΕ Φλώρινας.

Πηγή :xronos.gr