Το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΩΚΥΑΛΟΣ (Ρ51) …Επιχειρεί στη Σαμοθράκη (ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019)

Το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου Ελληνικής Κατασκευής «ΩΚΥΑΛΟΣ» (Ρ51) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών  του ΠΝ ,επιχειρεί κατά την Τελική Φάση της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ  2019 «στην Σαμοθράκη  το πρωί την 4 Οκτωβρίου 2019.

To ΠΝ ανέπτυξε το Πρόγραμμα «ΩΚΥΑΛΟΣ» («Ωκύαλος Nαυς» σημαίνει σκάφος που πλέει ταχέως στη θάλασσα, το σκάφοs του Οδυσσέα στο πασίγνωστο Ομηρικό έπος).

Πρόκειται για τη ναυπήγηση ενός ταχυπλόου σκάφους, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά  για επιχειρησιακή χρήση από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ.

Η σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους έχει γίνει υπό το συντονισμό του ΠΝ, από Ελληνικές εταιρείες και με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Το σκάφος, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο δεν ξεπερνά σε μήκος τα 14 μ. έχει πλήρωμα τέσσερα (4) άτομα αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει μεγάλη αυτονομία μπορεί να επιχειρεί και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενώ διαθέτει και σύγχρονο εξοπλισμό, που καλύπτει τις απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων.

Άξιο μνείας είναι το ρομποτικό σύστημα έδρασης, κίνησης, κατεύθυνσης, τηλεχειρισμού και σκόπευσης, Ελληνικής εταιρείας, για πυροβόλο έως 0,50 cal (τύπου Browning).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του «ΩΚΥΑΛΟΣ» σε επιχειρησιακές συνθήκες, το σκάφος εντάσσεται στο ΠΝ (με αυτή την ονομασία και πλευρικό Ρ-51).

Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός του σκάφους θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ΔΥΚ καθώς η Διοίκηση θα αποκτήσει ένα ακόμα Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), το οποίο αποτελεί το πρώτο ΣΑΠ κλάσεως ΤΑ (Ταχείας Αντίδρασης) για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την έκταση του θεάτρου επιχειρήσεων.


Διάφορα Άρθρα