Το «Σπάσιμο της Συμφωνίας των Γάλλων» …Θα επηρεάσει και τα ανταλλακτικά των Μιράζ;

Ελπίζουμε το  «σπάσιμο της Αμυντικής Συμφωνίας» με τους Γάλλους  & για την προμήθεια των δυο Φρεγατών που θα υπογραφόταν με Νταούλια και Ζουρνάδες στο Ελιζέ, να μην επηρεάσει  την ήδη Συμφωνία για τα ανταλλακτικά των Καθηλωμένων Μιράζ της 114ΠΜ!

Τα όρια της σχιζοφρένειας αγγίζουν όσα συμβαίνουν στον τομέα των προμηθειών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τη στιγμή που όλοι οι αρμόδιοι για την άμυνα της χώρας αξιωματούχοι του ελληνικού κράτους,  πολιτικοί και στρατιωτικοί, προειδοποιούν τον ελληνικό λαό για επικείμενη κρίση με την Τουρκία, οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις των συμβάσεων υποστήριξης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων κινδυνεύουν να λάβουν την μορφή επιδημίας.

Πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 εγκρίθηκαν από την ΓΔΑΕΕ τα τρία σχέδια Συμφωνιών – Πλαίσιο της Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000EGM/BGM και Mirage 2000-5 MkII.

Τα σχέδια έτυχαν επεξεργασίας από στελέχη της ΓΔΑΕΕ και των εμπλεκόμενων γαλλικών εταιρειών, ώστε να προληφθεί οποιοδήποτε ζήτημα παρουσιαστεί κατά την υλοποίηση της σύμβασης. Ως εδώ όλα καλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DP, αν και όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα το νόμου, και υπήρξε μέριμνα για κάθε ζήτημα μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των εκτελεστικών συμβάσεων για την αγορά των ανταλλακτικών των αεροσκαφών, διότι πολύ απλά αυτές “ξεκουράζονται” στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου βρίσκονται για έλεγχο.

Η διαδικασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει συνολικά έναν μήνα εάν δεν προκύψουν φυσικά νέα προβλήματα. Ακολούθως, οι εκτελεστικές συμβάσεις θα επιστρέψουν στην ΓΔΑΕΕ όπου θα πρέπει να περιμένουμε τον ερχομό του Σεπτεμβρίου τουλάχιστον, διότι τον Αύγουστο τα γαλλικά εργοστάσια είναι κλειστά λόγω διακοπών.

Μόλις υποδεχτούμε τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει οι Γάλλοι κατασκευαστές DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES να καταθέσουν στην ΓΔΑΕΕ τις εγγυητικές τους επιστολές, το ελληνικό Δημόσιο να καταθέσει την προκαταβολή και να ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις, ώστε η παραγωγή και η επισκευή των ανταλλακτικών να ξεκινήσει περίπου κατά τον Οκτώβριο και βλέπουμε !!!

Σύμφωνα λοιπόν με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, τα πρώτα ανταλλακτικά θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα περίπου… τις Απόκριες του 2021, ή την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τέλος, σε φάση προετοιμασίας (χαλαρά, άλλωστε δεν βιαζόμαστε) βρίσκονται τα προγράμματα για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow on Support (FOS) των γαλλικών πυραύλων αέρος-αέρος MICA IR/EM και των υποστρατηγικών βλημάτων Scalp EG

Εγκληματική ολιγωρία που διαπιστώνεται στο ζήτημα της υποστήριξης των οπλικών συστημάτων της χώρας. Είτε δεν έχουμε αντιληφθεί τον κίνδυνο που ως Έθνος διατρέχουμε τους επόμενους μήνες, είτε κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Σχόλιο: Και όλα αυτά ελπίζουμε να μην έχουμε και παρατράγουδα απο την ακύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία για να δώσουμε τα αναδρομικά που ήταν η δικαιολογία


Διάφορα Άρθρα