Πολιτική ένταση προκάλεσε στην Τουρκία η προσφορά του ιστορικού χάρτη «Thraciae Veteris Typus» (1585 μ.Χ.) από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι για την 18η Σύνοδο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών.
Πρόκειται για χάρτη σχεδιασμένο από τον φλαμανδό χαρτογράφο Αβραάμ Ορτέλιους, που απεικονίζει τη γεωγραφική περιοχή της Θράκης και την Ίμβρο – την ιδιαίτερη πατρίδα του Πατριάρχη. Η συμβολική αυτή κίνηση εξόργισε την Άγκυρα.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μέσω διαρροών σε μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση του παρελθόντος» και «νοσταλγικές παρηγοριές», καλώντας την Ελλάδα να αποδεχθεί «τις πραγματικότητες».
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντέδρασαν με έντονο ύφος:
«Το να διαμαρτύρονται για χάρτη του 1585 ‘πηγές’ μιας χώρας που επικαλείται ακόμη και σήμερα τον χάρτη της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας».
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η κίνηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγινε καθαρά για συμβολικούς λόγους, καθώς απεικονίζεται η πατρίδα του Παναγιώτατου, και όχι για να σταλεί κάποιο προκλητικό μήνυμα.
Η κίνηση Χούπη, πέρα από διπλωματικού χαρακτήρα, αποκτά και ιδιαίτερο γεωπολιτικό βάρος σε μια περίοδο που η Τουρκία εντείνει την αναθεωρητική της ρητορική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.