Ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σ’ όλο τον κόσμο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και παρουσίασε στους δημοσιογράφους η αρμόδια υφυπουργός, Τίνα Κάιντανοφ.
Στο περί Κύπρου κεφάλαιο επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάστηκε στενά με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλες χώρες, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς – στις διεθνείς αντιτρομοκρατικές προσπάθειες», ενώ σημειώνει την απόρριψη της έφεσης καταδικασθέντος μέλους της Χεζμπολάχ, που παρακολουθούσε δραστηριότητες Ισραηλινών στην Κύπρο.
Επισημαίνει ότι η εταιρική σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας περιλαμβάνει τακτική και συνήθη προστασία ολόκληρη τη χρονιά που πέρασε, αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, πλοίων και αεροσκαφών που περνούν από την Κύπρο.
Καθώς και συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τα οποία ενδυνάμωσαν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».
Στην έκθεση σημειώνεται η διαίρεση της Κύπρου μετά το 1974 και η ύπαρξη της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ, την οποία δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ – όπως αναφέρεται.
Για τους Τ/κ γράφει ότι δεν έχουν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. «Εντός αυτών των περιορισμών, παρόλα αυτά οι Τ/κ συνεργάστηκαν στην προώθηση συγκεκριμένων αντιτρομοκρατικών σκοπών».
Η έκθεση επισημαίνει τη συμμετοχή της Κύπρου στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την αντιμετώπιση του ISIL, σημειώνοντας την έγκριση από μέρους της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του αιτήματος των γαλλικών Αρχών πολιτικής αεροπορίας για χρήση της αεροπορικής βάσης της Πάφου για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.
Υπογραμμίζεται επίσης η έναρξη από μέρους διυπηρεσιακής επιτροπής του νομικού πλαισίου της Κύπρου για την αντιμετώπιση «ξένων μαχητών», συμπεριλαμβανομένης και μιας επιθεώρησης του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2010, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζει το ψήφισμα 2178 του Σ.Α.
Για το θέμα των ξένων μαχητών, γράφει ότι η Κυπριακή Αστυνομία οργάνωσε σεμινάριο, ενώ το Σεπτέμβριο του 2014 η Αστυνομία ερεύνησε 5 άτομα για πιθανή διευκόλυνση ταξιδιού σε περιοχές με συγκρούσεις στο εξωτερικό, όμως δεν προέκυψε από την έρευνα κάτι ύποπτο.
Για τις κυπριακές διωκτικές Αρχές, αναφέρει πως συνέχισαν να αναπτύσσουν τις δυνατότητες για επισήμανση, αποτροπή και ανταπόκριση σε περιστατικά τρομοκρατίας, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Συντονιστή Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, με ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα.
Η έκθεση τέλος περιέχει συγκεκριμένες αναφορές για συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κύπρος, διεθνείς πρωτοβουλίες που λαμβάνει και τροποποιήσεις που γίνονται στο νομικό της πλαίσιο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματα.
(ΚΥΠΕ