Στις Βρυξέλλες ο ΥΦΕΘΑ Χαρδαλιάς για την…Εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε σήμερα Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, στο Συμβούλιο των Υπουργών  Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας», με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα των Αποστολών και Επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και οι στρατιωτικές διαστάσεις και πτυχές ασφαλείας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Πυξίδα», ο κ. Υφυπουργός υπεγράμμισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύσουν και να καθορίζονται από το τετράπτυχο αξιοπιστία, ευκινησία, επιρροή και συνέχεια. Επιβάλλεται συνεπώς αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων ΚΠΑΑ προκειμένου να καθοριστούν ανθρώπινοι, υλικοί και οικονομικοί πόροι Αποστολών και Επιχειρήσεων.

Δομή, σύνθεση και μέσα είναι απαραίτητα για εξασφάλιση ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Βελτίωση ανθεκτικότητας  πρέπει να στηριχθεί σε συλλογική εμπειρία δράσεων ΚΠΑΑ. Αξιοποίηση European Peace Facility στο πλαίσιο δράσεων ΚΠΑΑ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στη βάση ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Χαρδαλιάς, ενημέρωσε, επίσης τους Υπουργούς  Άμυνας ΕΕ για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, αναφέροντας ειδικότερα τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου 2022, αντίστοιχο της κρίσης του 2020 που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική, στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας και  αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.