Στο χορό της προμήθειας των φρεγατών του ΠΝ… Μπαίνουν δυνατά και οι Ιταλοί

Στο χορό των φρεγατών   μπαίνουν δυνατά και οι Ιταλοί για το επόμενο πολεμικό  πλοίο του Ελληνικού .Ναυτικού και …Προσφέρουν τέσσερις πάνοπλες φρεγάτες FREMM στη χώρα μας.

Συνεχίζεται η αναζήτηση φρεγατών που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού τα επόμενα χρόνια και το ενδιαφέρον των «μνηστήρων» αυξάνεται. Εσχάτως στο… κόλπο μπήκε και η Ιταλία με πρόταση για ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών τύπου FREMM, σχεδίασης της Fincantieri.

Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» οι εταιρείες Fincantieri και Leonardo (οπλικά συστήματα) προσφέρουν τέσσερις φρεγάτες τύπου FREMM με πλήρεις δυνατότητες (αεράμυνα περιοχής, ανθυποβρυχιακός πόλεμος), ακριβώς όπως οι οκτώ που αποτελούν αυτή τη στιγμή την αιχμή του δόρατος του ιταλικού Ναυτικού.

«Ναι» σε πλοία ενδιάμεσης λύσης

Οι Ιταλοί εμφανίζονται έτοιμοι να διαπραγματευτούν και για την παροχή δύο πλοίων ενδιάμεσης λύσης, ωστόσο λεπτομέρειες θα συζητηθούν όταν θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες σχετικές επαφές.

Φαίνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και για την παροχή δύο FREMM ή και δύο παλαιότερου τύπου φρεγατών, τύπου Maestrale.

Οι συζητήσεις αυτές θα διαρκέσουν βεβαίως κάποιο καιρό ακόμα, έως ότου η Αθήνα καταλήξει ποια φρεγάτα θα αποτελέσει το βασικό πλοίο του Π.Ν. για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Επιτυχημένο πλοίο

Η σχεδίαση FREMM της Fincantieri είναι ήδη αρκετά επιτυχημένη, καθώς αποτελεί και το πλοίο αναφοράς για τον νέο τύπο αμερικανικών φρεγατών FFGX. Ιταλικές FREMM προμηθεύτηκε πρόσφατα και το αιγυπτιακό Ναυτικό.

Η είσοδος των Ιταλών στη λίστα των ενδιαφερομένων για την προώθηση φρεγατών, μάλιστα με μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση, υποδηλώνει ότι η πρόθεση της Αθήνας να «ανοίξει» το πεδίο των προσφορών, προκειμένου να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αποδίδει καρπούς.

Η συνεργασία της Αθήνας με ιταλικές εταιρείες θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων, καθώς, για παράδειγμα, τα δέκα αεριωθούμενα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη της Καλαμάτας σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης είναι τα M-346 της Leonardo.