Στο Ελληνικό Πεντάγωνο ο Γάλλος Διοικητής (SACT ) Στρατηγός Andre Lanata (upd)

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) Στρατηγό Αντρέ Λανατά (Andre Lanata), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

..

Από την Πέμπτη 25 έως το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Command Transformation SACT) General Andre Lanata, προσκεκλημένος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και εν συνεχεία έγινε δεκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο στρατόπεδο Παπάγου, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στο περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφαλείας, σταθερότητας και ειρήνης.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Χώρα μας με κράτη της ΜΕΝΑ (Middle East andNorth Africa) μέσω ενός ευρέος πλέγματος συνεκπαιδεύσεων και επαφών που υλοποιεί με αυτές.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην σταθερή προσήλωση της Χώρας μας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Συμμαχίας με την συμμετοχή της στιςαποστολές του ΝΑΤΟ στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τη συνεισφορά της μεαμυντικές δαπάνες που παραδοσιακά υπερκαλύπτουν το 2% του κρατικού προϋπολογισμού της.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενεργοποίηση τουΚέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoEIntegrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο Κέντρο Αριστείας, καθώς και στην περαιτέρω αξιοποίηση του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Επιχειρησιακής ΕκπαίδευσηςΝαυτικής Αποτροπής (NMIOTC – NATO Maritime Interdiction Operational TrainingCentre) στην Κρήτη στο πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας της Συμμαχίας με εταίρους και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

Από την μεριά του ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την σημαντική και ουσιαστική συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και εξήρε τον ρόλο και την προσήλωση της Χώρας μας στην εκπλήρωση της αποστολής της Συμμαχίας, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τη συνεισφορά της Ελλάδας σε θέματα που αφορούν στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού.