Στο καναβάτσο η Άγκυρα: Πώς S-400, ΑΟΖ και Αιγαίο απομονώνουν την Τουρκία

Αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον το έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στείλει «τελεσίγραφο» στον Τούρκο ομόλογό του και το αμερικανικό κογκρέσο έχει ρίξει σειρά προειδοποιητικών «βολών»… Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Την ώρα που οι ΗΠΑ «παγώνουν» την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35 και δρομολογούν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών, οι σχέσεις Ουασινγκτον και Άγκυρας βρίσκονται πλέον σε κομβικό σημείο.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ότι οι ΗΠΑ δρομολογούν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 από τα τέλη Ιουλίου.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τη Μόσχα και δεν πρόκειται να κάνει πισωγύρισμα».

Η Ουάσινγκτον πιέζει ασφυκτικά την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, όχι, όμως, μόνο για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά πλέον για τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Μάλιστα, ο Σάναχαν έκανε λόγο για «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές» ενέργειες της Τουρκίας, πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο κ. Αποστολάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, έθεσε σε όλες τις συναντήσεις του το θέμα των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, εστιάζοντας κυρίως στον αποσταθεροποιητικό κίνδυνο που δημιουργείται από την προοπτική υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα σαφές μήνυμα έστειλαν οι ΗΠΑ και σήμερα, διά στόματος του Μάθιου Πάλμερ.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλητική. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, η Ουάσινγκτον έχει ενθαρρύνει την Άγκυρα να σταματήσει αυτές τις ενέργειες.

Μετά τις επαφές του στη Λευκωσία, ο κ. Πάλμερ απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με το πώς έχει μεταφερθεί η αμερικανική θέση στην Άγκυρα, πως αυτό έχει γίνει «και κατ΄ιδίαν και δημόσια».

ΠΗΓΗ cnn