«Συγχαίρω την 567η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης…Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή σηματοδότησε την 567η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, η οποία συνέβη στις 29 Μαΐου 1453.

«Συγχαίρω την 567η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο εντυπωσιακές νίκες στην ιστορία, η οποία έκλεισε μια εποχή και ξεκίνησε μια άλλη εποχή. Γιορτάζω όλους τους ήρωές μας, που μας έκαναν αυτή τη γη, ειδικά τον Fatih Sultan Mehmed Ο Χαν [Μεχμέτ ο Κατακτητής], με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό », δήλωσε ο Ερντογάν στο Twitter.

Ο Ερντογάν μοιράστηκε επίσης μια φωτογραφία με έναν Χαντίθ – τα λόγια του Προφήτη Μωάμεθ – που χαιρετίζει τον διοικητή και το στρατό που θα κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη.

Ο Μεχμέτ Β ‘, ο Οθωμανός κατακτητής  που είχε την τιμή να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη και έτσι κέρδισε τον τίτλο «κατακτητής», ήταν μόλις 21 ετών όταν έστειλε την Ανατολική Ρωμαϊκή ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία στις σκονισμένες σελίδες της ιστορίας και ανέβασε ένα τουρκικό κράτος σε αυτοκρατορία που θα κυβερνούσε περιοχές σε πολλές ηπείρους για τους επόμενους αιώνες.

Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι η πιο γνωστή νίκη του Μεχμέτ του Κατακτητή, αλλά τα επόμενα χρόνια εξασφάλισε επίσης τον οθωμανικό έλεγχο επί της Σερβίας, του Μοριά, της Τραπεζούντας  στη βόρεια περιοχή της σύγχρονης Τουρκίας, καθώς και της Βοσνίας, της Αλβανίας και ορισμένα εδάφη της Ανατολίας (κεντρικά τουρκικά).

Σε πάνω από δύο δωδεκάδες στρατιωτικές εκστρατείες κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο αυτοκράτορας κατάφερε να κατακτήσει μεγάλες περιοχές, αυξάνοντας τον οθωμανικό έλεγχο σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια).

Σχόλιο:Αυτήν την νίκη θέλει να επαναλάβει ο Ερντογάν που ως Χότζας που είναι πιστεύει οτι είναι ο απεσταλμένος του Αλλάχ για το κάνει…Τα υπόλοιπα είναι για τους συμβούλους  του Μαξίμου!


Διάφορα Άρθρα