“Δεν πιστεύω ότι οι δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης θα καταφέρουν να αντέξουν πάνω από μια βδομάδα στην περιοχή Αζέζ, οι ισορροπίες αλλάζουν στην περιοχή”, είπε στο ΚΥΠΕ ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουνιαμίν Αϊγκιούν. Παρακολουθεί τον πόλεμο στη Συρία από την πρώτη μέρα, πότε είναι εντός της Συρίας και πότε κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Από τους λίγους που γνωρίζουν καλά τι γίνεται στην περιοχή.
“Τα εδάφη που κέρδισε η αντιπολίτευση της Συρίας τα τελευταία 4 χρόνια τα έχασε μέσα σε τέσσερις μέρες από το καθεστώς Άσαντ. Με τη στήριξη των ρωσικών αεροσκαφών το καθεστώς Άσαντ ενισχύθηκε πολύ”, μου λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος, αν και λόγω της εμπειρίας του εκτιμά ότι τίποτα δεν αποκλείεται. “Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν και πάλι οι ισορροπίες”, μου λέει.
Και ασφαλώς οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν αν οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας μπουν τελικά στην Συρία. Θα μπει τελικά η Τουρκία στη Συρία; Και αν ναι, πότε; Ο Μπουνιαμίν Αϊγκιούν εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα εισβάλει στη Συρία γιατί αν το κάνει θα είναι μια μεγάλη περιπέτεια για την Άγκυρα.
Ωστόσο τώρα υπάρχει η πιθανότητα πραγματοποίησης και του χειρότερου σεναρίου, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, έπειτα από τις σημερινές ειδήσεις που έλαβε ότι το Κουρδικό PYD προελαύνει προς την περιοχή Αφρίν της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο Τούρκος δημοσιογράφους λέει πως στην περίπτωση που το κουρδικό PYD καταφέρει να καταλάβει την περιοχή, τότε δεν αποκλείεται ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να φτάσουν στα σύνορα της Τουρκίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, η Τουρκία θα αναγκαστεί να μπει στη Συρία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ώστε όλος αυτός ο πληθυσμός να εγκατασταθεί εκεί, δεδομένου ότι ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και η Ευρώπη μπορεί να αντέξει τέτοιο μεταναστευτικό κύμα.
Θα μπει δηλαδή με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ, όπως εκτιμά. Για τη στάση της Ρωσίας έναντι σε αυτή τη ζώνη ασφαλείας πρέπει να φροντίσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ γιατί η Ρωσία με την Τουρκία δεν πρόκειται να έρθουν σε άμεση επαφή μεταξύ τους.
Για το ενδεχόμενο να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραχωρηθεί στην Τουρκία μια πολύ στενή λωρίδα στην Τζεραμπλούς κάνουν λόγο πολλοί αναλυτές τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο από μόνη της η Τουρκία να κάνει επίθεση στη Συρία φαίνεται αδύνατο, καθώς αν το κάνει θα έρθει σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και κάτι τέτοιο δεν το θέλει χωρίς να έχει το ΝΑΤΟ δίπλα της.
Από την άλλη, αναλυτές που πρόσκεινται στο ΑΚΡ λένε ότι η απάντηση στο ερώτημα αν η Τουρκία θα μπει τελικά στη Συρία είναι δύσκολη. Η θέση ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός `κράτους του ΡΚΚ` όπως το αποκαλούν ισχύει. Και λένε κράτος του ΡΚΚ γιατί πάντοτε στην Τουρκία διαχωρίζουν τους Κούρδους από το ΡΚΚ. Κούρδοι είναι και το 15% των πολιτών του τουρκικού κράτους, αλλά ΡΚΚ είναι μόνο οι τρομοκράτες, για την Άγκυρα.
Σήμερα πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στους δημοσιογράφους εν πτήση, επιστρέφοντας από τη Σενεγάλη, στο ερώτημα αν θα υπάρξει στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία και τι θα κάνει η Τουρκία σε τέτοια περίπτωση.
“Δεν θέλουμε να επαναληφθεί στη Συρία το ίδιο λάθος που είχε γίνει με το Ιράκ. Εγώ ήμουν υπέρ της ψήφισης του διατάγματος από την τουρκική εθνοσυνέλευση για στρατιωτική δράση στο Ιράκ. Αν είχε γίνει αποδεκτό από την αρχή και η Τουρκία ήταν στο Ιράκ δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση το Ιράκ”, είπε. Ρωτήθηκε επίσης αν η Τουρκία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μια ξαφνική επιχείρηση. “Αυτά τα πράγματα δεν συζητούνται, γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει. Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Να μην ανησυχεί κανείς γι αυτό”, απάντησε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να πιστεύουν στο θέμα της ζώνης ασφαλείας. “Για την περιοχή απαγόρευσης πτήσεων ήταν εναντίον αλλά και σε αυτό το θέμα τώρα άρχισαν να μαλακώνουν”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αναμονή για την μεγάλη εξέλιξη
Εδώ στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στο Κιλίς όπου το ΚΥΠΕ βρίσκεται σε αποστολή, έχουν συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου περιμένοντας κυρίως να καλύψουν μια πιθανή στρατιωτική δράση στη Συρία.
CNN, ABC, CBS, Al Jazeera, τα μεγαλύτερα κανάλια του κόσμου έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα στο Κιλίς περιμένοντας να καλύψουν πρώτοι μια πιθανή μεγάλη εξέλιξη. Ο καθένας έχει και άλλες πληροφορίες.
Άλλος λέει ότι περιμένει να μπουν στη Συρία μέσω Τουρκίας χερσαίες δυνάμεις 150 χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίες θα αποτελούνται κυρίως από στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας υπό την ηγεσία των Αμερικανών. Άλλοι λένε ότι η Τουρκία ετοιμάζει τις δικές τις χερσαίες δυνάμεις. Άλλοι ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες για ένα κέντρο συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων.