Tα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του «Αγιάσματος» της Παναγίας Φανερωμένης στο Αϊβαλί πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ από τους Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες που συνέδραμαν στην αποκατάσταση του.
Το «Αγίασμα», ξακουστός προσκηνυματικός τόπος πριν από την Μικρασιατική καταστροφή, λειτουργεί πλέον ως μουσείο, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πιστοί από όλο τον κόσμο.
Στα «εγκαίνια» του αγιάσματος της Παναγιάς της Φανερωμένης συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος του Αϊβαλιού Ραχμί Γκεντσέρ και πολλοί επιχειρηματίες από την Τουρκία που συνδράμουν στην αναστύλωση και ανακαίνιση και άλλων πολιτιστικών και εκκλησιαστικών μνημείων από το Αϊβαλί και τη γύρω περιοχή.
Το «Αγίασμα» της Παναγίας Φανερωμένης, στο Αϊβαλί, είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά μνημεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού ενώ θεωρούνταν το σπουδαιότερο στο Αιγαίο. Μέχρι και πριν την Μικρασιατική Καταστροφή η φήμη του είχε απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και τη Μικρασία.
Τα επόμενα χρόνια λειτουργούσε ως ελαιοτριβείο και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Λίγο πριν καταστραφεί με την συνδρομή Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών που κατάγονται από τη Λέσβο ανακαινίσθηκε.
Ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς οργανισμούς παγκοσμίως, εκτελεστικός πρόεδρος της Coca Cola, Μουχτάρ Κεντ, μίλησε στην ΕΡΤ και για την καταγωγή των παππούδων του από τον Μόλυβο της Λέσβου καθώς και για την συνδρομή του στην αναστύλωση σημαντικών εκκλησιαστικών μνημείων σε Αϊβαλί και Μοσχονήσι.
«Οι παππούδες μου κατάγονται από το Μόλυβο και μετακινήθηκαν εδώ στο Αιβαλί με την ανταλλαγή των πληθυσμών στη βάση της συνθήκης της Λωζάννης. Αγαπάω πολύ τον Μόλυβο και τον επισκέπτομαι συχνά.
Στο Αϊβαλί γεννήθηκα και τώρα που επιστρέφω τα καλοκαίρια μου αρέσει να βοηθάω στην αναστήλωση σημαντικών κτιρίων. Πολιτιστική κληρονομιά είναι να γνωρίζεις από πού έρχεσαι.
Αν δεν το γνωρίζεις δεν μπορείς να πας εκεί που σκοπεύεις να πας. Το «Αγίασμα» είναι το τρίτο κτίριο που συμβάλω στην ανακαίνιση του, μετά την εκκλησία του Αϊ Γιάννη στο Μοσχονήσι που την αναστηλώσαμε και τη μετατρέψαμε σε δημόσια βιβλιοθήκη στο όνομα του πατέρα και της μητέρας μου και σε συνεργασία με τον φίλο μου, Ραχμί Κοτς, του μεγάλου ναού του Ταξιάρχη, επίσης στο Μοσχονήσι».
Το ιστορικό κτίριο του «Αγιάσματος» είναι πλέον προσβάσιμο στους επισκέπτες και στους χριστιανούς που επιθυμούν να ανάψουν ένα κερί να προσευχηθούν ενώ μπορούν να πάρουν μαζί τους «Αγίασμα».