Τα Τουρκικά Bayraktar TB2 απέκρουσαν Α/Α Βλήματα από το Ρωσικό σύστημα K/B “OSA-ΑΚ”

Αποκαλύφθηκε σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ότι τα  Τουρκικά  Bayraktar TB2, απέκρουσαν με επιτυχία  την εκτόξευση  δύο Βλημάτων Α/Α  από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα K/B “OSA-ΑΚ” στην Συρία που διαθέτει και η Ελλάδα

Τα τουρκικά drone Bayraktar TB2 πραγματοποιούν πλέον επιθέσεις έχοντας ενσωματωμένα συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για την αναχαίτηση τους από διάφορα αντιπυραυλικά συστήματα.

Σύμφωνα με βίντεο, καταγράφεται η στιγμή της αποτυχημένης αναχαίτισης του τουρκικού drone από ρωσικό σύστημα OSA της συριακής αεράμυνας, και ειδικά της απόκλισης της πορείας των πυραύλων.

Στα πλάνα του βίντεο που παρουσιάζονται, φαίνεται πώς ο κατευθυνόμενος πύραυλος που εκτοξεύθηκε κατά του drone, (αφορούσε ρωσικό  αντιπυραυλικό σύστημα πυραύλων K/B “OSA-ΑΚ”), διέρχεται ανεπιτυχώς κάτω από τον στόχο του, αν και το τουρκικό drone είχε “κλειδωθεί” από τα συστήματα παρακολούθησης του πυραύλου.

Ο δεύτερος πύραυλος που εκτοξεύτηκε, επίσης απέτυχε να χτυπήσει τον στόχο με ακρίβεια, αν και το τουρκικό drone έπαθε εν μέρει ζημιά, αλλά συνέχισε να πετάει.

Το γεγονός ότι κατά την προσέγγιση του τουρκικού drone, οι ρωσικοί πύραυλοι απέτυχαν τους στόχους τους, δείχνει ότι τα τουρκικά drone Bayraktar TB2 χρησιμοποιούν επιβεβαιωμένα πλέον ηλεκτρονικά αντίμετρα, εκτρέποντας τους αντιαεροπορικούς πυραύλους από συγκεκριμένη απόσταση.

Η αποκάλυψη  αυτού του περιστατικού σήμανε συναγερμό στο ΓΕΕΘΑ, για τις νέες δυνατότητες των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Αυτό που προβληματίζει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι  η ικανότητα των τουρκικών drone να διαθέτουν αντιπυραυλικά  αντίμετρα, αποτελώντας  μια μεγάλη απειλή, σε περίπτωση αντιπαράθεσης επί του πεδίου.

Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό, έχει βάλει στο μικροσκόπιο του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους.

Το Α/Α Σύστημα K/B “OSA-ΑΚ”  είναι Ρώσικης κατασκευής. Το 1992 με βάση τη συνθήκη CFE συγκροτήθηκε μία (1) Μοίρα με την παραλαβή από την πρώην Ανατολική Γερμανία του Α/Α οπλικού συστήματος K/B “OSA-AK”.

Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες
Εμβέλεια     12 χλμ
Ύψος εμπλοκής     100μ – 5 χλμ.
Ταχύτητα βλήματος     2,4 Mach
Πολεμική κεφαλή     18 kgr
Εμβέλεια ραντάρ ερεύνης     45 χλμ.
Στόχοι εμπλοκής     1
Βλήματα για βολή     6
Χρόνος αναπληρώσεως     5 δευτ.
Ρυθμός βολής     6 πύραυλοι/λ

Επιχειρησιακή Χρησιμοποίηση
Χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά Α/Φ και Ε/Π που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.