Τα Tουρκικά F-16 που συνόδευαν το Airbus του Ερντογάν…Προέβησαν σε παράβαση του FIR Αθηνών!

Για γέλια και για κλάματα, η σημερινή μέρα αφού τα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα έκαναν παράβαση του FIR Αθηνών!

Το προεδρικό αεροσκάφος συνόδευαν από την αρχή της πτήσης του δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας και μέχρι το σημείο όπου τέμνονται τα δύο FIR, αυτό των Αθηνών και εκείνο της Κωνσταντινούπολης.

Περίπου στις 10:06 το Airbus του Ερντογάν μπαίνει στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Χίου. Εκεί τα τουρκικά μαχητικά αποχωρούν και τη θέση τους παίρνουν τρία ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Λάρισας.

Ωστόσο και με δεδομένο ότι τα τουρκικά F-16, σε αντίθεση με το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου, δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης και βρέθηκαν να πετούν στο FIR Αθηνών συνιστά παράβαση, όχι όμως παραβίαση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη μάλλον φορά που Ελληνικά και Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βρέθηκαν τόσο κοντά, χωρίς να σημειωθεί εμπλοκή. Αυτή τη φορά η συνάντηση ήταν προκαθορισμένη και ειρηνική, έστω και αν τα F-16 με την ημισέλινο έκαναν την παράβασή τους…

 Το ΑΤΑ όμως που ήταν προετοιμασμένο και απογείωσε  2 Οπλισμένα Μαχητικά απο τη Σκύρο για όλα τα ενδεχόμενα …Αν οι Τούρκοι που συνόδευαν τον Ερντογαν ,θα το έπαιζαν τσαμπουκά,αλλά  τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν !

Το Περιστατικό κατέγραψε και το  ΓΕΕΘΑ με την Ανακοίνωση περι Παραβιάσεων !

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 7η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ        :     1 (2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :     –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :     2
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :     –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :     1

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :     –
ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :     –

ΠΕΡΙΟΧΗ               :   ΚΕNTΡIΚO ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.