Με τι ασχολείται ο Στρατάρχης της 1ης Στρατιάς την ώρα που «Καιγόμαστε» …Είμαστε σοβαροί;

Αντιγράφουμε και αναδημοσιεύουμε  από το Armyvoice.gr   τι διαπίστωσε κατά την επιθεώρηση των Μονάδων και των Σχηματισμών που είναι υπό την διοίκησή του και τι διέταξε για την αποκατάσταση  ...Αλλά μας προκαλεί κατάπληξη με τι ασχολείται ο Στρατάρχης

Δείτε την εικόνα που ο  Στρατάρχης Αντιστράτηγος Παπαδόπουλος που  περιγράφει  τι Παρέλαβε  από τους   Α/ΓΕΕΘΑ  και  Α/ΓΕΣ στα Στρατόπεδα !

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που εκδόθηκε στις 28 Απριλίου μετά από τις επισκέψεις του αντιστράτηγου Παπαδόπουλου στο Δ’ ΣΣ διαπίστωσε ότι:

Θάλαμοι οπλιτών

Σε παράθυρα υπήρχαν κουρτίνες οι οποίες δεν ήταν ορθά τοποθετημένες ή ήταν σχισμένες, ενώ τα τζάμια ήταν παντελώς σκονισμένα δίνοντας την εντύπωση ότι δεν πραγματοποιούνται καθαριότητες.

Το σύνολο των κρεβατιών δεν ήταν σωστά διευθετημένα.

 • μεγάλος αριθμός στρωμάτων δεν έφερε στρωματοθήκες
 • το σύνολο των μαξιλαριών ήταν ακάθαρτα ενώ επιπλέον ελλείπουν ή είναι ακάθαρτες οι μαξιλαροθήκες
 • Δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα κλινοσκεπάσματα
 • Οι φάκελοι δεν είχαν τις προβλεπόμενες διαστάσεις
 • Υπήρχε άγνοια στρωσίματος του κρεβατιού από μεγάλο αριθμό οπλιτών θητείας
 • Αριθμός κρεβατιών δεν έφεραν τα δυο προβλεπόμενα σεντόνια

Χαμηλόβαθμα στελέχη δεν γνώριζαν πώς πρέπει να είναι η εμφάνιση των θαλάμων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές.

Αριθμός φοριαμών ήταν ατακτοποίητοι ή παρουσίαζαν κακή εικόνα (άβαφοι ή χωρίς δυνατότητα κλειδώματος).

Δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενοι πίνακες ανακοινώσεων στους προθαλάμους ή εντός των θαλάμων

Δεν υπήρχαν υπεύθυνοι – υπόλογοι για τους θαλάμους.

Δεν υπάρχει η προβλεπόμενη εικόνα του Χριστού στο κέντρο του θαλάμου, εικόνες ηρώων ή εικόνες με τοπία και φανός θυέλλης.

Οι θάλαμοι δεν ήταν βαμμένοι με ευχάριστα χρώματα (τι θέλει να πει ο ποιητής;)

Πολλές πόρτες θαλάμων έφεραν πολλαπλές φθορές.

Λουτρά Τουαλέτες

Οι καθαριότητες ήταν πλημμελείς με στίγματα στους καθρέφτες ή άλατα τους νιπτήρες, στις ντουζιέρες και στις λεκάνες.

Υπήρχαν ρυπαρές ή σχισμένες κουρτίνες στις ντουζιέρες των λουτρών

Υπήρχαν καζανάκια και βρύσες μη λειτουργικές

Δεν υπάρχουν αντιμηκυτιακά πατάκια στις ντουζιέρες.

Πολλές πόρτες δεν έφεραν πόμολα, ή έφεραν πολλαπλές φθορές.

Οπλοβαστοί

Δεν έχουν συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και έφεραν οξειδώσεις

Οι θέσεις των όπλων δεν ήταν αριθμημένες σωστά.

Ήταν ακάθαρτοι (υπήρχαν σκόνες και ιστοί αράχνης)

Τι διατάσσει να γίνει άμεσα για αποκατάσταση

Κατόπιν των παραπάνω ο αντιστράτηγος διέταξε μέχρι τις 20 Μαϊου να έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες εργασίες και να έχει γίνει και σχετική αναφορά:

 • Οι θάλαμοι θα πρέπει να είναι διευθετημένοι σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς
 • Τα κρεββάτια να είναι διπλά και να υπάρχει η απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους (τουλάχιστον 1 μέτρο) ώστε να μην δημιουργείται αίσθημα συνωστισμού (στρατηγέ μου ο Τσιόδρας λέει 1,5 μέτρο γιατί κάνετε έκπτωση;)
 • Να διαμορφωθούν όλοι οι διαθέσιμοι θάλαμοι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν επιπλέον προσωπικό (πχ σε περίοδο επιφυλακής). Δεν θα πρέπει να υπάρχουν λειτουργικά κρεβάτια σε αποθήκες και θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα στους θαλάμους.
 • Οι κουρτίνες να επισκευαστούν και να είναι ορθά τοποθετημένες.
 • Κάθε κρεβάτι να έχει στρώμα με στρωματοθήκη, δυο στενόνια, ένα μαξιλάρι προσόψιο κελύφιο και 3 κουβέρτες ίδιου χρώματος και να μην λείπουν βίδες και λάμες. Σε περίπτωση που το κρεβάτι δεν χρησιμοποιείται, να αφαιρούνται οι δυο κουβέρτες και το μαξιλάρι με το κελύφιο.
 • Στις αποθήκες των σιτιστών των υπομονάδων τα σεντόνια τα κελύφια τα προσόψια και οι κουβέρτες να είναι πλυμένα και τοποθετημένα εντός πλαστικής συσκευασίας για προστασία από σκόνη ακάρεα κλπ.
 • Να πραγματοποιείται διαρκώς με μέριμνα των υποδιοικητών και των διοικητών ανεξάρτητων υπομονάδων, εκπαίδευση στο μόνιμο προσωπικό για την εμφάνιση των θαλάμων και τον ορθό τρόπο διευθετήσεως του κρεβατιύ και του θαλάμου.
 • Να βαφούν οι 2 μικρές πλευρές των θαλάμων αλλά και των εστιατορίων και ΚΨΜ με διαφορετικό χρώμα (ανοιχτόχρωμα όπως μπεζ, ώχρα, ιβουάρ κ.α.) και να αναρτηθούν κάδρα με φωτογραφίες τοπίων ώστε να δημιουργείται μια ευχάριστη αίσθηση στους διαμένοντες.
 • Να τοποθετηθούν 1-2 πίνακες ανακοινώσεων στους προθαλάμους των θαλάμων με τις προβλεπόμενες πινακίδες – καταστάσεις τοποθετημένες πίσω από καλαίσθητα τζάμια.
 • Να καθορισθούν υπεύθυνοι – υπόλογοι (θαλαμάρχες) στους θαλάμους και λοιπούς χώρους (τοποθέτηση πινακίδων με ονοματεπώνυμα υπολόγων στην είσοδο θαλάμων και WC) οι οποίοι να περιέρχονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και να ελέγχουν την κατάστασή τους, ελέγχοντας τους παραβάτες.
 • Να τοποθετηθεί η προβλεπόμενη εικόνα του Χριστού στο κέντρο του κάθε θαλάμου καθώς και φανοί θυέλλης.
 • Να δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθαριότητα των χώρων υγιεινής και να ασκείται  ο απαιτούμενος έλεγχος από τα αρμόδια όργανα.
 • Να αντικατασταθούν ή να καθαριστούν οι κουρτίνες στις ντουζιέρες των λουτρών
 • Να επισκευαστούν τα χαλασμένα καζανάκια και βρύσες προκειμένου να είναι λειτουργικά για τη χρήση τους από το προσωπικό, αλλά και για την ταυτόχρονη εξοικονόμηση ύδατος και μείωση της κατανάλωσης νερού.
 • Να πραγματοποιηθεί βαφή των οπλοβαστών.

Σχόλιο: Μάλλον ο Στρατάρχης έχει μείνει  ακόμη στα προηγούμενα του καθήκοντα και καλά θα κάνει να διατάξει ασκήσεις ,περιπολίες και ετοιμότητες στις Μονάδες και τους σχηματισμούς που έχει υπό την Διοίκηση του!

Αυτά που διαπίστωσε απο τι  20 Ιανουαρίου που παρέλαβε μέχρι σήμερα  αφορά την διαβίωση και σε καμιά περίπτωση την Αποστολή της 1ης Στρατιάς που ηγείται…

Υ.Γ :Έχει παραλάβει την Στρατιά απο τις 20 Ιανουαρίου …


Διάφορα Άρθρα