Τι δήλωσε ο Ακάρ στην τελετή καθέλκυσης του Πλοίου Ufuk (A-591) (video)

Η Τουρκία ξεκίνησε ένα μεγάλο άλμα στην αμυντική βιομηχανία, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στην τελετή καθέλκυσης του Δοκιμαστικού και Εκπαιδευτικού Πλοίου Ufuk (A-591) στα ναυπηγεία Τούζλα στην οποία παρέστη επίσης ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία, υπογράμμισε ο υπουργός.

Η αύξηση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βασιζόμενη στην εγχώρια και αμυντική βιομηχανία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία όσο ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο υπουργός και επεσήμανε τα εξής:

«Σε αυτή την κατεύθυνση το κράτος μας έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο άλμα στην αμυντική βιομηχανία που οικοδομείται πάνω στις εθνικές αξίες και στα εθνικά συμφέροντα μας.

Πλέον έγινε αντιληπτό ότι με κουβαλητό νερό δε γυρίζει ο μύλος και ευτυχώς η νοοτροπία αυτή έχει πια τερματιστεί.

Με αυτήν την προσέγγιση, από μια χώρα που έμεινε αντιμέτωπη με εμπάργκο όπλων το 1974 έχουμε φτάσει σε μια χώρα η οποία σήμερα πραγματοποιεί εξαγωγές πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων».

Τα αμυντικά προγράμματα από περίπου 60 που ήταν το 2002 δεκαπλασιάστηκαν και τώρα έχουν φτάσει γύρω στα 650 δήλωσε ο Ακάρ.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι εγχώριες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας ανταγωνίζονται με τις σημαντικότερες εταιρείες παγκοσμίως και σημείωσε ότι τέσσερις τουρκικές εταιρείες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας στον κόσμο.

Η κορβέτα Ufuk με συνολική ισχύ περίπου 8600 kW η οποία διαθέτει ελικοδρόμιο για ελικόπτερο 10 τόνων μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων.

Το πλοίο που εντοπίζει απειλές έχει αυτοδυναμία 45 ημερών εν πλω σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα συστήματα δοκιμής και εκπαίδευσης της κορβέτας κατασκευάζονται από την ASELSAN.