Ένας κενός χώρος διαμέτρου περίπου 12 μέτρων κάτω από κορυφή του λόφου καταγράφηκε στην πρώτη γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά. Η επιφάνεια του δωματίου βρίσκεται σε βάθος 8 μέτρων και…
απέχει περίπου 20 μέτρα από το σημερινό κέντρο του λόφου, ενώ βρίσκεται στην ίδια ευθεία από την είσοδο που αποκαλύφθηκε η πύλη του ταφικού μνημείου. Εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος χώρος έως τη βάση του έχει πολύ μεγαλύτερη διάμετρο αφού σαρώθηκε μόνο η επιφάνεια του λόγω του ότι η ισχύς του μηχανήματος δεν ήταν μεγάλης εμβέλειας.
Οπως γράφει το thousandnews.gr , ο τύμβος σκαναρίσθηκε με γεωραντάρ C.P.R και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι κατάλληλη για τη σάρωση λόφων ταφής. Αυτό που καταγράφει το μηχάνημα είναι ο αέρας ως κενό ενός χώρου, ενώ δεν καταγράφει ευγενή μέταλλα όπως χρυσό και ασήμι.
Εάν εφαρμοζόταν η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, κάτι που έως τώρα δεν έγινε γνωστό, οι αρχαιολόγοι θα είχαν στα χέρια τους ολόκληρη την κάτοψη του τάφου. Πάντως σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι δεν βαδίζουν στα τυφλά.
Το σκανάρισμα του τύμβου έγινε τον Ιούλιο του 2013 από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου και έναν ακόμα συνεργάτη του από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Τhousandnews.gr oι δυο ερευνητές σάρωσαν το λόφο Καστά σε μήκος 100 μέτρων. Η σάρωση έγινε από τη βάση που σήμερα, είναι η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου έως την άλλη πλευρά και σε πλάτος 60 εκατοστών.
Οι δυο επιστήμονες ανέβηκαν και κατέβηκαν τον λόφο με το γεωραντάρ ενώ τα δεδομένα που κατέγραψαν τα παρέδωσαν στην Κατερίνα Περιστέρη ως ένα καλό όπλο ένδειξης στα χέρια της για την έναρξη της ανασκαφής του λόφου Καστά.
Λίγες μέρες αργότερα η επικεφαλής της ΚΗ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων νομού Σερρών απευθύνθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζήτησε να γίνει η ηλεκτρομαγνητική σάρωση του λόφου με την ποιο εξελιγμένη μέθοδο, της ηλεκτρικής τομογραφίας η οποία μπορεί να δώσει αποτελέσματα ακριβείας. Το αίτημα της όμως αυτό, δεν προχώρησε άγνωστο γιατί.
Ανάλογη ηλεκτρική τομογραφία στο λόφο Καστά σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γίνει και πριν από 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο Πατρών ωστόσο τα αποτελέσματα της παρέμειναν άγνωστα . Ακόμα και η ίδια η κυρία Περιστέρη τα αγνοούσε. Έτσι με την αρχαιολογική της εμπειρίας και με οδηγό το ένστικτο της αποφάσισε να ξεκινήσει τις ανασκαφές στο λόφο Καστά ως συνέχεια του έργου του Δημήτρη Λαζαρίδη.
«Κληθήκαμε να κάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου Καστά μια εφαρμοσμένη γεωφυσική διασκόπηση με τη χρήση γεωραντάρ, το οποίο έστειλε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο έδαφος. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στον εντολέα μας, την ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων», περιορίστηκε να πει ο κύριος. Παπαθεοδώρου, όταν ρωτήθηκε σχετικά ενώ για περισσότερες πληροφορίες παρέπεμψε στην κυρία Περιστέρη
Αυτή ήταν η πρώτη σάρωση του λόφου Καστά ενώ δεν αποκλείεται να ακολούθησαν και άλλες. Εκτιμάτε πάντως ότι η Κατερίνα Περιστέρη δεν βαδίζει στα τυφλά και ήδη γνωρίζει ,για το τι έχει να αντικρίσει , πρέπει όμως να το επιβεβαιώσει και να το τεκμηριώσει με βάση την αρχαιολογία . Για αυτό το λόγο δεν προβαίνει σε δηλώσεις και περιορίζεται αυστηρά στο επιστημονικά τεκμηριωμένο ανασκαφικό της έργο.
Η μέθοδος GPR (γεωραντάρ) ανήκει στις ηλεκτρομαγνητικές γεωφυσικές ερευνητικές μεθόδους . Αρχή λειτουργίας αυτής της μεθόδου είναι η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τον πομπό της κεραίας , τα οποία αντανακλούνται από τα όρια ή από αντικείμενα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους , και κατόπιν καταγράφονται στον δέκτη της κεραίας. Κατά την διάρκεια της σάρωσης ο χειριστής παρακολουθεί ήδη στην οθόνη με την μορφή κυματομορφής τα αποτελέσματα.ανάλογα με τα χρώματα που έχει ορίσει ο ίδιος στο μηχάνημα.
To πλάτος του λαμβανόμενου σήματος εξαρτάται από την διαφορά των ηλεκτρομαγνητικών χαρακτηριστικών των υλικών τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της εξέτασης .
Η υψηλή οριζόντια και κάθετη ανάλυση ,η μεγάλη ταχύτητα συλλογής στοιχείων καθώς και ο καλός έλεγχος του βάθους καθιστούν αυτή τη μέθοδο σαν μια από τις πιο κατάλληλες γεωφυσικές μεθόδους.